Приеха новия държавен план-прием за учебната 2023/2024 година Днес съставът

...
Приеха новия държавен план-прием за учебната 2023/2024 година Днес съставът
Коментари Харесай

Моден дизайнер, танцьор и маркетингови проучвания - сред новите специалности в гимназиите в Бургас

Приеха новия държавен план-прием за образователната 2023/2024 година

Днес съставът на Комисията по претовареност към Областния съвет за развиване одобри предложенията на РУО-Бургас за държавния план-прием за образователната 2023/2024 година, докладвани от шефа на РУО-Бургас Петя Петрова. 

В област Бургас за образователната 2023/2024 година банкет в VIII клас ще се осъществя в 53 учебни заведения: 17 професионални гимназии; 6 профилирани гимназии (от които 1 частна); 25 междинни учебни заведения (от които 1 вечерно); 4 обединени училища; НУМСИ „ Проф. Панчо  Владигеров ” - гр. Бургас. 

По данни на специалисти от РУО-Бургас в последните 4 години се следи наклонност за увеличение броя на учениците, завършващи VII клас в област Бургас, с към 300 повече през всяка последваща година.

Завършващите през 2023 година 4327 седмокласници ще могат да продължат образованието си в 53-те учебни заведения в региона, в които се реализира образование в VIII клас.

Държавен план-прием в V клас в област Бургас се реализира в ПМГ „ Акад. Никола Обрешков ” – гр. Бургас, профил „ Математически ”. За образователната 2023/2024 година се възнамерява банкет в 3 паралелки.

Предложен е банкет в 7 нови професии/специалности:  СУ „ Епископ Константин Преславски “ - гр. Бургас (Дизайнер/Моден дизайн), СУ „ Добри Чинтулов “ – гр. Бургас (Танцьор-Български танц и Танцьор/Модерен танц), ПГМЕЕ – гр. Бургас (Техник на електронна техника/Охранителна техника и системи за сигурност), Професионална гимназия по превоз – гр. Бургас (Спедитор-логистик/Спедиция, транспортна и складова логистика), ПГСИ „ Пеньо Пенев “ – гр. Бургас (Строител/Вътрешни облицовки и настилки), ПГТ „ Иван Вазов " - гр. Несебър (Сътрудник в маркетингови дейности/Маркетингови проучвания), СУ „ Св. Св. Кирил и Методий " - гр. Созопол (Сервитьор-барман/Обслужване на заведения в публично хранене).

За разлика от предходната година, когато единствено в едно учебно заведение в област Бургас се предлага за първи път образование по профил, то за образователната 2023/2024 учебните заведения са към този момент три: СУ „ Йордан Йовков “ – гр. Бургас, с профил Обществени науки; СУ „ Димчо Дебелянов “ – гр. Бургас, с профил Природни науки и СУ „ Христо Ботев " - гр. Карнобат, с профил Икономическо развиване.

Държавният план-прием в VIII клас ще се реализира в 162 паралелки, от които 103 професионални и 59 профилирани паралелки. Това съпоставено с миналата образователна година е банкет в 12 паралелки повече.

Държавният план-прием е съгласуван в оптималната степен с потребностите и упованията на бизнеса, откакто са взети поради данните, изнесени от Агенцията по заетостта, предоставените оферти и поръчки от работодателите и техните представителни организации. Реализирането му ще обезпечи опция за реализиране на заложената целева стойност за процентното съответствие на професионалните паралелки – 63,58%, само че по-важното е, че учениците ще се образоват по специалности и специалности, за които е разпозната нужда на пазара на труда

В област Бургас за образователната 2023/2024 година са препоръчани профилирани паралелки, образованието в които е както следва: профилирани STEM паралелки – 29. Дадена е опция за банкет в необятен кръг профили – Математически, Природни науки, Чужди езици, Хуманитарни науки, Обществени науки, Предприемачески, Музика, Изобразително изкуство, Икономическо развиване, Софтуерни и хардуерни науки. По този метод всеки седмокласник, при съблюдаване на конкурсното начало, може да се състезава за банкет в паралелка с мечтаната от него устременост. 

Запазва се наклонността за приоритизиране на STEM профилите и техническите и ИТ специалностите. STEM профили и специалности ще се учат в 96 паралелки, от които STEM специалности – 67. 

Предвижда се банкет в 4 паралелки със предпазени специалности, а в 20 паралелки учениците ще учат специалности, които са с предстоящ дефицит на пазара на труда.

Защитените специалности от специалности за образователната 2023/2024 година в учебните заведения от област Бургас ще бъдат: Професионална гимназия по превоз – Бургас (Монтьор на подемно-транспортна техника/Пристанищна механизация), ПГМКР „ Свети Никола " – Бургас (Корабоводител/Корабоводене-морско и Корабен техник/Корабни машини и механизми). РУО-Бургас предлага специалността Строител/ Вътрешни облицовки и настилки, изучавана в ПГСИ „ Пеньо Пенев “, също да бъде предпазена, като крайното решение ще бъде оповестено с разпореждане за приемане на обновен Списък на предпазените от страната специалности от специалности. 

За учениците, завършващи Х клас в обединените учебни заведения в община Бургас, е очакван спомагателен държавен план-прием за образователната 2023/2024 година като в обединени учебни заведения са декларирали предпочитание да продължат образованието 17 от общо 47 възпитаници. 

Предложението за държавен план-прием за новата образователна година е съгласуван с опциите на учебните заведения от област Бургас да обезпечат пълностоен учебен развой на учениците.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР