Приеха експертизите по делото за повторното преброяване на бюлетините в

...
Приеха експертизите по делото за повторното преброяване на бюлетините в
Коментари Харесай

Идва край на сагата с повторното преброяване на бюлетините за ОбС Бургас, на 99 % промяна няма да има

Приеха експертизите по делото за повторното броене на бюлетините в Бургас
Бургаският административен съд одобри заключенията не двете експертизи по делото против решението на Общинската изборна комисия в Бургас за избор на общински съветници. По време на днешното съвещание бяха изслушани и движимостите лица, които са ги изготвили. Те трябваше да извършат цялостно броене на бюлетините на всичките 339 секции в община Бургас. Делото бе формирано по тъжба на „ Средна европейска класа “, Константин Бачийски и претендентът за общински консултант от партията Бисер Русимов, оповестява БНР Бургас.

По време на днешното съвещание движимостите лица показаха, че са изготвили експертизата независимо, следвайки Изборния кодекс и напътствията на Централната изборна комисия. Установените противоречиви бюлетини, по които движимостите лица не са постигнали единогласие са към 20. В пълномощията на съда е да се произнесе по тях дали да ги одобри като действителни или не.

Каквото и да бъде решението, то обаче няма по какъв начин да извърнат резултата на Общинската избирателна комисия и разпределението на мандатите в Общински съвет.

" Това, което движимостите лица откриха и мен персонално ме озадачи безпределно, е събитието, че върху едни същи бюлетини са налице отбелязвания, които движимостите лица са установили с друга химикална паста. Парадоксално още повече е, че върху някои от бюлетините самобитният " гласоподавател " е дал своя вот с преференция със знак V,  а за партията е дал своя избор със знак Х. Тази шизофрения и шизофренно държание се преповтаря в някои от секциите по няколко пъти, което ме навежда на мисъл за в допълнение отнасяне на бюлетините по избран метод от някого. Това сигурно е осъществено съгласно мен след осъществяване на самия избор, след гласуването от съответния гласоподавател като въпросният причинител може да се търси в редиците на Секционната комисия или в редиците на други, които са имали достъп до бюлетините, каквато беше групата на движимостите лица дали заключението по преди този момент, което не беше признато. Според мен тук се установи в това дело, че бе изработен опит гласът на гласоподавателя в избрани бюлетини да бъде сменен. Най-вероятно това, което е станало е, че е имало недействителни бюлетини, с които гласоподавателят е дал своя вот единствено с преференция като е прибавен подобаващ знак за партия ",  разяснява юрист Георги Михов, който съставлява Общинската изборна комисия и част от заинтригуваните страни.

По време на съвещанието стана ясно, че е подаден сигнал до Районната прокуратура и Икономическа полиция също работи по случая.

" Доколкото ми е известно върви инспекция. Лично аз доста се надявам като човек, неразделна част толкоз години от изборната администрация, да бъде открит причинителят ", добави юристът. 

По време на съвещанието, юристът на жалбоподателя Богдан Йорданов внесе молба с искане да бъдат преброени още веднъж в съда бюлетините от 12 секции, както и да бъдат изслушани двама от наблюдаващите. Съдът обаче отхвърли тези претенции. 

" Основните ни възражения за съдебно-техническата експертиза не бяха почетени от съда. Има много учудващи обстоятелства в това отношение като се стартира първо от събитието, че има инструкции, дадени от ЦИК, които не са спазени. Има въпреки това бюлетини, които са с едни и същи знаци - изборно едните са преброени в едната посока, а другите в другата посока. Третото също не е без значение. Има тъжби, има надлежно нарушение на правата на наблюдаващите, които сами по себе си дават съображение за нашите подозрения в вярното броене и безпристрастност ", коментира Богдан Йорданов.
 Константин Бачийски счита, че партията му е ощетена и едни и същи бюлетини един път са одобрявани за действителни, в случай че са за ГЕРБ, различен път за недействителни - когато са за СЕК
" Бюлетина, маркирана с един и същи знак в единия случай е призната като действителна, когато тя е за ГЕРБ или за друга партия, а когато е за СЕК не е призната за действителна. Ние по тази причина искахме пред съда да бъдат отворени няколко секции, с цел да можем да покажем  и да потвърдим, че съответните движимости лица  не са били справедливи при преброяването на съответните бюлетини, защото от документите, с които ние разполагаме от самото броене, от копията, които са направени и тези, които са приложени към делото, се вижда ясно по какъв начин бюлетини с еднакъв знак се третират по друг метод от движимостите лица. Това изкривява резултата, а разликата дали има един мандат, или не, в една от изчислителните хипотези беше от порядъка на към 13 гласа. Ние сме намерили над 120 бюлетини, които са третирани по друг метод в интерес на ГЕРБ и в ущърб на СЕК. Нарушенията в тези 12 секции са най-груби ", допълни  жалбоподателят Константин Бачийски.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР