Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България

...
Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България

Приех да бъда повдигнат за претендент за президент на България от предприемчив комитет, тъй като считам, че в този тежък миг на разделяне и опълчване имам нужните качества, с цел да въплъщавам единството на нацията в сходство с Конституцията на Република България. Аз не съм политик, не мисля и не приказвам като политик, само че считам, че всеки от нас е задължен в даден миг да се отплати на България за всичко, което е получил от Родината и сънародниците си. Очаквам поддръжка от всички партии и всички български жители ", съобщи ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков за Българска телеграфна агенция.Проф. Герджиков е втори мандат ректор на най-старото висше образователно заведение у нас. За първи път е определен да управлява Софийския университет ДСв. Климент ОхридскиУ на 17 ноември 2015 година На съвещание на Общото заседание през ноември 2019 година беше избран отново като ректор.

Анастас Герджиков беше заместник-министър на образованието и науката (2001- 2003 г.), шеф на Фонд "Научни проучвания " (2007-2008 г.) и член на профилирания съвет по литературознание при ВАК (2007-2010 г.). В интервала 2010-2011 година е заместник-ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски ", отговарящ за акредитация и научна активност. От 2011 до 2014 година е заместник-ректор на Софийския университет, отговарящ за образователната активност - докторанти и продължаващо образование.

Член е на публицистичната гилдия на Стратегии на просветителната и научната политика и на Bulgarian Journal of Science and Еduсаtion. Владее британски, немски, френски и съветски език.

Анастас Герджиков приключва междинното си обучение през 1982 година в Националната гимназия за антични езици и култури. През 1984-1985 година следва компетентност "Класическа лингвистика " в Софийския университет "Св. Климент Охридски ". През идната година продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 година с дипломна работа на тематика "Аристотеловата рецензия на Платоновите политически творби ".

От 1990 година е хоноруван, а от 1991 година е постоянен помощник по латински език в Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Специализирал е в Австрия (1994 година, стипендия на Австрийската работа за научен обмен) и в Германия (1997 година, стипендия на Германската работа за научен обмен). През 2001 година получава просветителната и научна степен "доктор " (дисертационен труд "Понятието clementia в традицията на римската литература от интервала на републиката и идеологията на ранния принципат "). От 2004 година е доцент по антична литература (хабилитационен труд "Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици "). През 2006 година получава научната степен "доктор на филологическите науки " (дисертационен труд "Огледалото на владетеля. Възникване и развиване на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие "). От 2008 година е професор по антична и средновековна литература (хабилитационен труд "Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.Ф).

Проф. Герджиков води лекции по латински език (фонетика и фонология, морфология, синтаксис) и римска литература в Катедра "Класическа лингвистика " на Софийския университет "Св. Климент Охридски " в бакалавърска и магистърска степен. Научните ползи на Анастас Герджиков са в региона на римската литература и политическата доктрина на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и публикации в региона на античната литература и на регламентацията на висшето обучение. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата "Политика ".

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР