Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка,

...
Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка,
Коментари Харесай

Борисов: Придобиването на нови бойни самолети показва желание за необратима модернизация на въоръжените ни сили

„ Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е единствено покупка, а израз на желанието на България за необратима рационализация на въоръжените й сили за реализиране на действителна оперативна съгласуемост с останалите страни членки на НАТО “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „ Локхийд Мартин “, от която България закупи бойни самолети за потребностите на защитата ни. В диалога взе участие също посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа.

Акцент на срещата бе дълготрайното съдействие, което се осъществя с помощта на Програмата за индустриално партньорство сред България и Съединени американски щати. Освен чисто военните измерения на подписаните контракти, партньорството планува основаване на промишлен потенциал за поддръжка и развиване на добитите качества в бъдеще.

„ Поради това преглеждаме подписаното Рамковото съглашение с „ Локхийд Мартин “ като доста потребен инструмент за реализацията на индустриалното съдействие по линия на F-16 Block 70, което ще способства за дълготрайното икономическо развиване и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера “, посочи министър председателят Бойко Борисов. Той бе безапелационен, че с помощта на договореностите ще се внедри неповторимо за страната ноу-хау в българската промишленост, която развива активност в региона на сигурността и защитата.

Министър-председателят Бойко Борисов означи, че българското държавно управление обезпечи финансиране в размер на 300 милиона лв. за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите 100 милиона лв. бяха отпуснати по бюджета на Министерството на защитата още през август т.г., а плануваната инфраструктура ще се употребява и от в този момент съществуващите бойни самолети във Военновъздушни сили.

В хода на диалога бе изтъкнато, че епидемиологичната конюнктура през последните месеци повлия върху напредъка на взаимната активност на Министерството на стопанската система, Министерството на защитата и „ Локхийд Мартин “. Но сега двете български ведомства приготвят основаването на взаимна работна група за обмисляне на ефикасното осъществяване на дейностите по Рамковото съглашение. „ Успешното осъществяване на плановете от програмата, с изключение на чисто софтуерен и стопански аспект, имат и огромен политически заряд “, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той уточни, че с вложенията в съвременно военно съоръжение България става още по-сигурна, което усилва и качествата на Алианса.

„ Правителството възнамерява развиването на стратегическото партньорство с „ Локхийд Мартин “ в дълготраен проект “, сподели още министър председателят Борисов по време на срещата. Израз на това предпочитание са квалифицираните и изпратените от Министерството на защитата писма-заявки, свързани с изследване на благоприятни условия за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично съоръжение в подтекста на плановете за рационализация на Въоръжените сили на България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР