Причиняването на би било самоубийство, предупреди днес генералният секретар на

...
Причиняването на би било самоубийство, предупреди днес генералният секретар на
Коментари Харесай

Гутериш: Причиняването на каквито и да било щети на Запорожката АЕЦ би било самоубийство -

Причиняването на би било самоубийство, предизвести през днешния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от Франс прес.

Гутериш, който приказва след тристранна среща в западния украински град Лвов с президентите на Украйна и Турция, Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган, даде обещание, че Организация на обединените нации ще се опита да усили износа на украинско зърно преди зимата.

" Трябва да кажем нещата такива, каквито са: всяка евентуална вреда (на Запорожката АЕЦ) би била самоубийство ", акцентира Гутериш. Той още веднъж прикани за демилитаризиране на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Украйна и Русия се упрекват взаимно, че обстрелват Запорожката АЕЦ. Руските въоръжени сили превзеха атомната централа при започване на март - малко откакто нахлуха в прилежащата страна на 24 февруари.

Генералният секретар на Организация на обединените нации разяснява и въпроса за световната рецесия с дефицита на храни, която бе провокирана от войната и заплашва с апетит редица райони, най-много Близкия изток и Северна Африка.

" Ще създадем всичко допустимо да засилим интервенциите си, с цел да се оправим с компликациите на идната зима ", сподели той.

Общо 25 кораба със зърно отплаваха от украински пристанища, откогато Киев и Москва подписаха съответното съглашение под егидата на Организация на обединените нации и с посредничеството на Турция, отбелязва Агенция Франс Прес.

Украинският президент Володимир Зеленски дефинира днешното посещаване на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган като " мощно обръщение за поддръжка от мощна страна ".

Зеленски организира през днешния ден двустранен диалог с турския си посетител, след което се състоя и среща в тристранен формат сред президентите на Турция и Украйна и генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Тристранната среща продължи към 40 минути. 

Зеленски уточни, че е разискал с турския президент опциите за надграждане на самодейността за експорт на зърно, както и обстановката към АЕЦ Запорожие.

Засилването на съдействието ни ще докара до подсилване и на двете страни, уточни още украинският водач.

По време на визитата на Ердоган е било подписано съглашение сред Турция и Украйна за реконструкцията на повредена вследствие на войната инфраструктура, показва още НТВ.

В рамките на двустранния си диалог президентите са разискали всички аспекти на връзките сред Анкара и Киев на стратегическо ниво, добавя малкия екран.

На тристранната среща Зеленски-Ердоган-Гутериш в Лвов от турска страна са участвали също външният министър Мевлют Чавушоглу, ръководителят на разследващата организация Разузнавателна служба на Турция Хакан Фидан и представителят на президентството и консултант на Ердоган Ибрахим Калън.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР