Причините, заради които си подадох оставката преди 5 години, сега

...
Причините, заради които си подадох оставката преди 5 години, сега
Коментари Харесай

Христо Иванов: Президентът да се консултира с ЦИК и здравните власти за датата на изборите

" Причините, поради които си подадох оставката преди 5 години, в този момент се връщат със страшна мощ. Те са като едни неизчистени бакии, една несвършена работа, която виси като дамоклев меч над България ". Това сподели пред БНР съпредседателят на „ Демократична България” Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването.

Той беше безапелационен, че няма прокуратура, което води до неспособност да се откри правда в страната, а " когато няма правда, не могат да се привлекат задгранични вложения ":

" Когато имаме безнаказаност в ръководството, тъй като има хора, на които им е обезпечено, че могат да не се опасяват от наказателния закон, до момента в който не престават мафиотската си игра, което значи, че те могат да крадат и да не си правят работата. Това води директно до срив в цели браншове - като опазването на здравето. Безотговорността, корупцията и беззаконието имат голяма човешка цена ".

Христо Иванов разяснява като " законодателен Мики Маус " предлагането на ГЕРБ и " Обединени патриоти " да има специфичен прокурор, който да може да проверява основния прокурор:

" Ще коства ужасно доста пари, тъй като ще има за 7 години един човек, който ще се занимава с 4-5 случая на мандат, което е доста за една народна власт, само че от позиция на това да плащаме заплата на някого за 7 години, е прекомерно малко ".

Според него най-главното нещо е основният прокурор, който ще бъде обект на следствието на този прокурор, би трябвало да бъде отстраняван, тъй като на поста си той ще може да осуетява опцията за следствие против себе си.

По думите му Висш съдебен съвет са " мажоретен състав на основния прокурор " и по структурни аргументи не могат да изберат прокурор с задоволителна самостоятелност и темперамент, който да тръгне против основния прокурор.

Иванов напомни по какъв начин са били " замитани под килима " корупционни афери като така наречен " ЦУМ гейт ", " Двете каки ", " Петьо - еврото " и назова срам Теодора Точкова (бивш основен контрольор към Инспектората на Висш съдебен съвет от 2 април 2015 г.):

" По същия метод стоят и нещата с така наречен следователи. 400 души, които вземат магистратски заплати, без да правят работа. Ние плащаме това, с цел да се поддържат фалшификати на дейности. България има най-вече прокурори на глава от популацията в Европейски Съюз, само че повече и от всички страни в някогашния Съветски съюз ".

Във връзка с пандемията и преодоляването ѝ Иванов акцентира, че оправянето ще пристигна от страна на Европейски Съюз, а не от държавното управление в България:

" На сметката на нашето държавно управление ще бъдат записани равнищата на високата смъртност от ковид. България можеше да избегне това, само че не го направи поради незаконната безнаказаност и безвластие, което царува в страната ".

Според съпредседателя на „ Демократична България” обществото е изгубило дефинитивно доверието в държавното управление на Бойко Борисов:

" Това най-тежко ще си проличи, когато би трябвало да се изправи пред обществото и да го убеди, че би трябвало всеобщо да се имунизираме, а това би трябвало да го създадем, с цел да си спестим трета вълна на рецесията ".

Иванов изрече безпокойство, че президентът Румен Радев не е бил квалифициран, когато е показал датата 28 март като най-възможна за осъществяване на парламентарните избори.

" Радев би трябвало да поеме своята отговорност и да организира съвещания с ЦИК и здравните управляващи, с цел да е ясно на жителите дали могат да бъдат извършени избори на 28 март ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР