Причините за въоръжените обири на инкасо автомобили са в увеличаващия

...
Причините за въоръжените обири на инкасо автомобили са в увеличаващия
Коментари Харесай

Експерт: За да спрат обирите на инкасо автомобили, е нужно касетите, в които се съхраняват парите, да са снабдени с устройства за омастиляване

" Причините за въоръжените кражби на инкасо коли са в увеличаващия се незаконен контингент, който върлува в България “.

Това сподели пред bTV Радослав Христов, основен секретар на Националната асоциация на компании за комерсиална сигурност и защита след обира на инкасо автомобил в Благоевград.

" Това, което ние знаем, е, че охранителите са изпълнили своите отговорности по този начин, както са им написани в Закона за частната охранителна активност и наредбите. За страдание единият охранител е потърпевш и е настанен във ВМА. Не би трябвало това да се случва. Това приказва, че въоръжените нарушители са постъпили не както е обичайно при тях. Това, че са употребявали оръжие приказва за по-ниската им професионална подготовка “, добави той.

Според Христов един инкасо автомобил се охранява минимум от двама души. Шофьорът не би трябвало да напуща автомобила, който би трябвало да е с работещ мотор.

" Ние много сме коментирали какъв брой души би трябвало да охраняват един инкасо автомобил. Практиката демонстрира, че не е належащо да се усилва броят “, изясни Христов.

Той посочи, че предстоят законодателни промени, в които е заложени при превозване на суми над 5 млн. лв., инкасо автомобил да бъде съпровождан от още един автомобил на охранителната компания.

" Разследващите органи мъчно стигат до действителните причинители. Това е въпрос към тях – за какво не съумяват да стигнат до действителните нарушители. Има причина да не могат да бъдат прекратени тези кражби. В България инкасо касетите, в които се съхраняват парите, не са снабдени с устройства за омастиляване на парите при насилственото отваряне. Ако това се случва, тогава тези кражби ще са безпредметни, тъй като парите ще станат неизползваеми “, акцентира то и посочи, че това се ползва в Европейския съюз.

" Асоциацията ни предлага това да бъде въведено в България, но това зависи от притежателите на касетите, а това са българските банки. Те би трябвало да създадат разход, с цел да снабдят всяка касета с такова устройство, с цел да се прекъсне тази процедура “, сподели още той.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР