Причините за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се

...
Причините за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се
Коментари Харесай

ВСС: Има обективна възможност процедурата за освобождаване на Гешев да приключи до края на май

Причините за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев се коренят още във времето, преди той да бъде определен на този пост и в дейностите и бездействията му по време на неговия мандат .

Това съобщи пред БНР Атанаска Дишева от Висшия правосъден съвет.

Тя акцентира, че  има справедлива опция процедурата във Висш съдебен съвет за това да завърши до края на май :

„ Ако на следващия ден (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от цялостния седемдневен период, би трябвало този период да изтече идващия понеделник. След това Висш съдебен съвет би трябвало да насрочи съвещание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предлагането. В тридневен период Висш съдебен съвет би трябвало да се произнесе по допустимостта и по-късно да насрочи разглеждане всъщност. В рамките на едно съвещание разискването може да завърши “.

Има дейности или бездействия (на Иван Гешев – б.р.), които могат да бъдат подведени под всякакви сформира на Наказателния кодекс .

В общественото пространство има голям брой и журналистически следствия,

„ Изнасянето на напред във времето на това, за което е импортирано предлагането на шестимата членове на Висш съдебен съвет за освобождение на Гешев, наподобява като дребна вина спрямо това, за което има данни и за което се твърди в държанието на основния прокурор, та да не се мислим, че това е, нагледно казано, най-лошото, което е направил – това, за което е импортирано предлагането “.

Дишева уточни, че  17 от членовете на Пленума на Висш съдебен съвет би трябвало да гласоподават за освобождението на Иван Гешев  от поста основен прокурор, с цел да се случи това.

Според нея  предходното държание на членовете на Висшия правосъден съвет „ не може да бъде меродавно “ за база, на която да се прецени  по какъв начин биха дали своят вот в новата обстановка .

По думите на Атанаска Дишева, ако 49-ото Народно събрание се задържи задоволително дълго време,

„ Може да се стартира процедура от един Висш съдебен съвет, кандидатури да бъдат издигнати.

И процедурата (по избор на нов основен прокурор – б.р.) да бъде приключена от различен Висш съдебен съвет „.

Интервюто на Диана Янкулова с Атанаска Дишева в предаването „ Неделя 150 “ можете да чуете от звуковия файл.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР