Причините за пожара, лумнал в "Царските конюшни" днес, предстои тепърва

...
Причините за пожара, лумнал в "Царските конюшни" днес, предстои тепърва
Коментари Харесай

Главният архитект предупреди за Конюшните: Няма нужда да имитират пожари!

Причините за пожара, лумнал в "Царските конюшни " през днешния ден, следва занапред да бъдат изяснявани. Разследващите обаче сигурно ще ревизират версията за тенденциозен палеж. Тя става настояща при всеки сходен случай в постройка от висока културна стойност, която е обект на бизнес интерес.

Още повече, че преди време дума за възможни злонамерени дейности отвори не какъв да е, а персонално основният проектант на София Здравко Здравков.

В парцела на ъгъла на столичните булеварди "Васил Левски " и "Дондуков " в миналото са се помещавали конюшните на цар Фердинанд.

През 2016 година комплексът беше продаден на предприемача Янко Иванов за малко над 650 000 лв.. Сделката, стартирана няколко държавни управления по-рано, беше подписана от тогавашния регионален шеф на София Весел Пенев и донесе обвиняване и на него, и на оценителя на парцелите Юлия Цекова.

През февруари тази година стартира процедура по оповестяване на "Царските конюшни " за монумент на културата от национално значение.

Интересно е предизвестието на основния проектант на София Здравко Здравков, изказано при започване на 2018 година "Притежаването на такава постройка не е тежест, не е належащо да събарят покрива, да вкарват вътре клошари, да имитират пожари, с цел да може да се отърват от постройката по подобен възмутителен метод.

Тежка е задачата, която ни следва, само че би трябвало да намерим другия механизъм, който да ги подтиква да си влагат в личните здания ", разяснява преди време Здравков.

Традиция стана съчетаването на понятията "бизнес ползи " и "случайно зародили пожари " да се срещна най-малко един път годишно при сходни случаи. През 2016-а в огнени пламъци попадна така наречен Тютюнев град в Пловдив, а през 2017-а - постройката, в която дълго време се обитаваше чалготеката "Син Сити " в София.

И при двата случая останаха подозрения в злонамерени дейности в интерес на разнообразни капиталови проекти. Доказателства обаче по този начин и не се откриха. На ред са 2018 година и днешният пожар в "Царските конюшни ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР