Причините за отказа на служебните министри Асен Василев, Кирил Петков

...
Причините за отказа на служебните министри Асен Василев, Кирил Петков
Коментари Харесай

Защо министрите на Радев не влязоха в кабинета на Има такъв народ? Николай Василев пред Dir.bg

Причините за отхвърли на служебните министри Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков да станат част от проектокабинета на " ИТН " не са били изнесени правилно. Това стана ясно от отговора на издигнатия за министър председател Николай Василев на въпрос от Dir.bg, заложен по време на днешния брифинг, за това в какво се показват разминаванията сред двете страни.

" Ще изкажа персонално мнение. Когато има диалози сред хора, които канят други за министри, не ми се видя доста красиво, че част от тази информация би трябвало селективно да бъде изваждана пред медиите, само че защото и те го направиха, не виждам в този момент за какво и аз да не направя същото ", стартира Николай Василев.

" Първо бих желал да кажа положителни думи за тримата министри, които бяха поканени - двама от тях за министри, а единият - за вицепремиер. Тази информация не излезе. Всъщност, главната позиция, която имахме поради за единия от министрите, беше за вицепремиер по европейските средства, което е много значима позиция ", разгласи икономистът.

Попитан за кого става дума, той отговори: " За министъра на финансите " (бел.ред. Асен Василев).

" Нали разбирате, че в случай че човек, управлението на партията или кандидат-премиерът не харесват някого, няма да ги канят за министри. Т.е. аз считам, че те са позитивни герои и можехме да работим чудесно в идващ екип. С тях имаме доста общи неща. Освен, да кажем, биографии, също споделяме вижданията, че на България са нужни повече непознати вложения, че би трябвало да има добра връзка сред стопанската система, нововъведенията, образованието и че би трябвало да се изнесе цялата нужна информация за всички някогашни злоупотреби и те да бъдат пресечени за в бъдеще. Това са нашите прилики ", сподели Василев.

След това той отвори и страницата, която е решила резултата от диалозите - тази с разликите.

" Вие ме познавате като един от най-острите поддръжници на участието ни в Еврозоната някъде откъм 2005 година Не може да се каже същото за други министри ", сподели Василев по адрес на първото водещо разминаване.

" Второ - вие ме познавате като един от хората, който е посветил част от живота си за понижаване на налозите. Вие по кое време разбрахте, че служебното държавно управление се е заело да вдигне налог облага на 15%? На вас ли го споделиха или всички го прочетоха в международните медии? Ако международните медии не бяха загатнали България, а единствено Уганда, ние по кое време щяхме да разберем, че България има такава позиция? Това още веднъж влиза в графата за мен, че не е работа на което и да било служебно държавно управление да трансформира на 180 градуса данъчна политика, която доминира в страната от 14 години ", безапелационен бе Николай Василев.

Той продължи с третата фундаментална разлика:

" Да, последовател съм на уравновесените бюджети, както ме познавате от 1998 година. Тази година с нищо не е особена. За мен особена година не значи, че сме поставили маски, а война, тежко естествено злополучие, огромен проблем с икономическа криза. Тази година нямаше никаква потребност да залагаме 5-милиарден недостиг и оттук насетне да нагнетяваме предпочитание за 7-8-милиарден. За мен няма никаква потребност от това. Тук въпросът за мен е фундаментален и не може да има огромна полемика ".

Накрая Николай Василев уточни и четвърта причина, която основава непреодолими разлики:

" За мен двете министерства - на стопанската система, където съм имал достойнството да работя, и на финансите, би трябвало да имат като един от най-важните си цели финансовият бранш - развиването на финансовите пазари. Това и в двете министерства не съществува като тематика и политика от 2005 година ".

По време на брифинга по-късно зам.-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов също показа вижданията си по въпроса:

" Те се държат по много детски вид - в случай че някой откаже, други не отиват. Тъй като Асен Василев се отхвърли, другитт двама споделиха, че отиват с тях. Това е тяхно рпаво, само че това е истината ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР