Причините за огромната смъртност по пътищата в България са три:

...
Причините за огромната смъртност по пътищата в България са три:
Коментари Харесай

Двете убити до хотел "Хемус" момичета няма да са последните

Причините за голямата смъртност по пътищата в България са три: 1. корупция в полицията 2. безотговорност на сериозна част от закононарушенията, поради съда и прокуратурата 3. несъответстваща политика против използването на опиати.
България е на второ място в Европейски Съюз по жертви от пътни произшествия на милион поданици. Миналата година 561 индивида са починали в произшествия в България. На първо място е Румъния. Двете страни се конкурират и в други ранглисти - за беднотия и за корупция.

Понякога злополуките в България стават водеща вест, по-често - не.
Реклама
В събота двама индивида след удар в дърво на Подбалканския път. В края на юни двама индивида си в Кресненското дефиле. За тези произшествия се появява къса информация, постоянно в локалната преса, и толкоз. Често предотвратимата гибел по пътищата се е банализирала - хората са привикнали с нея.

Вече близо седмица злополуката при хотел " Хемус " е водеща вест в централните вести. Жертвите са две млади дами, мястото разпознаваемо - хиляди минават всеки ден през това кръстовище.

Прокуратурата употребява случая, с цел да упрекна Министерство на вътрешните работи и ръководещите, а ръководещите - да обвинят прокуратурата. Забравени герои видяха комфортен миг, с цел да припомнят за себе си - Волен Сидеров щурмува 01 РПУ, а следователят Ясен Тодоров (и в някогашен член на Висш съдебен съвет като номинация на партията на Сидеров) пое персонално случая като щатски шериф.

Образът на обвинявания за злополуката Георги Семерджиев без подозрение е главната причина за вълната от отвращение. Обществото като че ли се опита да открие в него всички недъзи на прехода - мутрите, наркомрежите, всесилна проведена престъпност и тотално корумпираните полиция и правосъдна система. Портретирането мина оттатък действителното и стигна и до фикции, като да вземем за пример измислената история, че обвиненият е правоприемник на ген. Атанас Семерджиев.
Реклама
Възмущението обаче стъпва на напълно действителни и нерешени с десетилетия проблеми. Някои доста надалеч от пътната сигурност.
Криминалният профил на Семерджиев
Няколко дни след злополуката Българска национална телевизия, че Семерджиев е бил в обкръжението на Христофорос Аманатидис-Таки и отговарял за разпространяването на кокаин в Студентски град. Това изказване обаче е повече от пресилено, разясниха източници на " Капитал ".

От Антикорупционния фонд, че Семерджиев е прокурорски очевидец (т.е. показанията му поддържат обвинителната теза) по делото против групата на така наречен Ради Ланеца и Весо Паяка и приканиха Министерство на вътрешните работи да ревизира дали над него е имало чадър. Делото е импортирано в Специализирания съд и продължава.

Източник на " Капитал ", осведомен с това следствие, описа, че преди години Семерджиев пристигнал самичък в прокуратурата и декларирал предпочитание да свидетелства против групата на Ланеца. Към оня миг Семерджиев е бил обект на интерес на службите поради връзките с друга мрежа за разпространяване на опиати в София - тази на Иво Турчина. На процедура Семерджиев е бил изпратен да натопи съперниците си. Иво Турчина е доближен до Стефан Бонев-Сако. Последният изгря за малко на наркопазара, откакто през 2009 година двете мощни мрежи в столицата - на Златко Баретата и Таки, бяха ударени от полицията. Сако е независим състезател, непосредствен до безследно изчезналия през 2003 година Мето Илиянски. След като е арестуван през 2010 и 2012 година Бонев излиза от играта, а един от лейтенантите му - Иво Турчина, завзема мястото му, до момента в който не идва и неговият ред. Именно като част от тази мрежа Семерджиев е бил засичан от службите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Свят 3 Енергетика 1 Свят 2 Компании 3 Енергетика Реклама
Източник на " Капитал ", работещ по линия на битката с наркоразпространението, разказа обвинения като приблизително равнище дилър, зареждащ от всеки и продаващ най-вече на персонални контакти (оставял по 10-20 грама кокаин в шкафчетата по фитнес залите). Преди няколко години е арестуван с кокаин и марихуана дружно с човек, непосредствен до " София Запад ". По това дело Семерджиев подписва съглашение и лежи ефикасна присъда.

Източникът ни изрично отхвърли Семерджиев да е имал основна роля в някоя от групите за наркоразпространение в столицата, а е бил по-скоро дребна риба.

Той описа, че е дължал пари на доста хора, а през последната година бил несъответстващ и очевидно " закачен " към кристалите (метаамфетамин).

Георги Семерджиев е обвиняем по дело, импортирано през 2013 година в Софийския областен съд, което по неразбираеми аргументи към този момент девета година продължава към момента да е на първа инстанция.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Бил ли е Семерджиев помощник?
Но да се върнем на версията, че Семерджиев получавал отбрана, тъй като е сътрудничел на службите. Българското законодателство не формализира сходни връзки - всеки, за който има задоволително доказателства, би трябвало да бъде предаден на съд. Подсъдимият може да облекчи ситуацията си единствено в случай че признае обстоятелствата, които го инкриминират, само че не и в случай че разкрие обстоятелства по друго следствие. Това не пречи на прокуратурата от години да търгува застъпничество против показания, тъй като точно по този начин се разкрива проведената престъпност по целия свят. Единственото, което остава, е да се надяваме, че в тази ситуация прокуратурата е добросъвестна.

През седмицата Бойко Рашков за предпазен очевидец, осъждан 21 пъти, който Министерство на вътрешните работи пази непрекъснато. По информация на " Капитал " става дума професионален прокурорски очевидец, чиито показания могат да се видят по най-различни каузи - от Васил Божков до Златко Баретата или за побоя над журналиста Слави Ангелов.

Магистрат, занимавал се с каузи за наркоразпространение, разяснява, че е допустимо Семерджиев да е бил " слушалка " (сътрудник) на някоя от структурите на Министерство на вътрешните работи. Днес тази активност е надалеч от общото схващане за това по какъв начин е работила Държавна сигурност - отчетност, картотека, досиета. От години съдействие е на първо място в областта на неофициалното, тъй като служителите на реда се опасяват да записват сътрудниците си, защото имат подозрения, че информацията ще изтече. " Оперативните " купуват информация против чадър. Ако сътрудникът им загази, гледат да го оправят посредством молби до сътрудници, които надлежно също могат да се обадят с сходна услуга. Единственото, което остава е да се надяваме, че служителите на реда работят добросъвестно, само че надали.

Един образец - най-необясним наподобява напълно свеж случай в престъпната биография на Семерджиев. През юни той е спрян в Студентски град и полицията открива, че кара след приложимост на амфетамин и метаамфетамин. Практиката на полицията в такива случаи е ясна - събаряне на номерата на автомобила, лишаване на книжката и задържане за 24 часа в районното и обвиняване. Предвид правосъдното минало на Семерджиев нормално в такива случаи прокуратурата желае и непрекъснато задържане под стража.

Неясно за какво обаче Семерджиев беше упрекнат за това закононарушение чак откакто е арестуван за злополуката при хотел " Хемус ".
Не чадър, а сред капките
Според информацията, появила се след случая, против Семерджиев са издадени " 47 акта и 49 наказателни постановления за разнообразни нарушавания ", като книжката му е отнета още през 2013 година заради привършване на контролните точки. През седмицата от Министерство на вътрешните работи разясниха, че няколко пъти са докладвали на прокуратурата, че Семерджиев ръководи колата си, откакто книжката му е отнета. По принцип това е закононарушение. Прокуратурата обаче е отказвала да образува следствия и колкото и необичайно да звучи - с право. Семерджиев се възползва от дупка в закона, съгласно която няма по какъв начин някой да бъде съден, че ръководи, откакто му е отнета книжката, в случай че не е бил персонално известен за това от Министерство на вътрешните работи. В неговия случай наказателното разпореждане му е било връчено " неприсъствено ", а съдът (включително и Върховен касационен съд през 2016 г.) приема, че освен това състояние няма по какъв начин да бъде търсена наказателна отговорност, защото не е несъмнено, че водачът е знаел, че към този момент няма брошура.

Действащият административнонаказателен развой, т.е. разпоредбите, по които се откриват административни нарушавания като тези на разпоредбите за придвижване по пътищата и се санкционират техните причинители, са признати през 1969 година Те са прекомерно официални, излишно комплицирани и мощно подвластни от човешкия фактор.

Един образец - процесът по определяне и налагане на санкции на нарушавания като превишена скорост, минаване на алено, каране в бус лента, без застраховка/винетка/технически обзор може да бъде напълно автоматизиран - от снимането на нарушаването, до определяне на лидера, издаване на фиша/наказателното разпореждане и уведомяването и следене на осъществяването. Дори за подобен вид нарушавания системата е поставила хора - едни източват камерата с флашка, други гледат клиповете, трети натрупат " преписки " на бюрото, с цел да им сложат (или не) резолюция. Вратичките за корупция са задоволително.
Сбърканото ръководство на полицейския запас
Но даже корупцията да бъде изкоренена, в силовото министерство има различен проблем - неналичието на справедливи данни и разбор не разрешава вземането на управнически решения, ориентирани към действителните проблеми.

Статистиката се прави за да покаже по какъв начин всяка една година е по-добре (или по-малко зле) от предходната, а при промяна на властта - по какъв начин новата власт се оправя по-добре от остарялата. При това състояние ресурсите на полицията, които са лимитирани, няма по какъв начин да бъдат ориентирани към проблематичното държание.

След злополуката Министерство на вътрешните работи стартира всеобщи инспекции на пияни или водачи, ръководещи след приложимост на наркотични субстанции (българският закон не прави разлика дали някой е пушил трева два часа или две седмици преди да бъде спрян). Същевременно по данни на Министерство на вътрешните работи през 2020 година 1.59% от тежките произшествия в страната са настъпили поради пийнал или лидер, употребявал опиати. Въпреки че доста медии не престават да пишат, че Семерджиев е бил дрогиран по време на злополуката, той няма такова обвиняване, а е прекомерно евентуално и да не получи, тъй като тестът му е взета близо 48 часа след злополуката.

Същевременно през 2020 година съгласно Министерство на вътрешните работи 28.02% от тежките произшествия са поради несъобразена скорост, 26.12% поради лишаване на преимущество, а 23.6% поради неправилни маневри. Да сте чули в миналото акция на " Пътна полиция " за рисково или погрешно изпреварване? През 2016 година в Наказателния кодекс беше вкаран текст за хулиганството с автомобил, т.е. криминализира тъкмо това безочливо шофиране, което скандализира обществото (засичане, дрифтове по отворени пътища и други прояви на нападателно поведение) и виждаме съвсем всеки ден в обществените мрежи. При информация в правно-информационните системи като АПИС излизат по-малко от 20 правосъдни акта по това обвиняване за цялата страна от 2016 година насам.

Полицията няма интерес да отделя запас за преследването на сходни нарушавания, тъй като ще би трябвало да понижи контрола на тези закононарушения, които " оправят " статистиката й. Много по-лесно е случайното прекъсване на водачи (корупционна възможност) в сравнение с наблюдаване на рискови места и даже рискови водачи. В Западна Европа звената, занимаващи се запазване на публичния ред и пътната сигурност имат свои звена за " полицейско разузнаване ". Така за някой с профила на Семерджиев може за няколко седмици да бъде обособен запас (връчване на наказателни постановления, определяне на наказания) и той да бъде " обезвреден ".
Сбърканата наркополитика
Но дъвката за " дрогираните водачи " е обичана и за политици, и за прокуратура. Припомняме - Наказателен кодекс не криминализира " дрогираните водачи " (т.е. шофиращи под въздействие), а тези, каращи след приложимост. Освен че дават висок % погрешно положителни резултати, полевите проби на Министерство на вътрешните работи хващат следи от опиата дни откакто въздействието му е отминало, а последващите проучвания на кръв и урина могат да засекат приложимост и седмици обратно. Наказанието за сходно нарушаване е затвор (първият път - условно) и е обвързвано с дерегистрация на колата, задържане за 24 часа и две години без брошура. Тоест страната е дала доста сериозен корупционен лост на служителите на реда на улицата, които са в мощна позиция, само че също така пред тях има единствено печеливши сюжети - да получат рушвет от няколкостотин лв. или да отчетат разкрито закононарушение. Без това да има някакъв резултат възстановяване на сигурността по пътищата.

Разликата с страните с по-ниски равнища на корупция от България (т.е. всички останали в ЕС) е, че полицията в никакъв случай няма да тръгне да ревизира някой, който не наподобява надрусан.

Този метод по нищо не се разграничава от цялостната политика на страната във връзка с казуса с опиатите, подложен напълно в областта на наказателната принуда. Поведение, което в естествения свят е напълно проблем на просветителната, обществената и здравната система, в България е приоритет за полицията. Разбирайте - патрулиращи служители на реда, джобещи младежи за един фас марихуана. Полицейски засади пред дома на дилъра, с цел да се заловен подвластните му клиенти.

Престъпленията, свързани с опиати, са златна мина. Те подвигат разкриваемостта (при тях тя е съвсем 100%), а броя им запълва статистиката. През 2021 година държането на опиати съставлява над 10% от всички разкрити закононарушения. Ако прибавим и разкритите " дрогирани " водачи излиза, че близо 20% от разобличаване от Министерство на вътрешните работи закононарушения през 2021 година са свързани с опиати.

Резултатът от тази политика? Постоянно покачващ се дял от младежите, използвали или употребяващи опиати. Отказът от декриминализация, несъмнено, употребява проведената престъпност, защото казусът остава в тъмното.

За да си визиите защо тъкмо става дума ще цитираме обвинителния акт по делото, по което Семерджиев е бил очевидец: " Организираната незаконна група отговаряла за наркоразпространението в цяла София и за страната. Конкретно за София във всеки регион си имало отговорник, който се назначавал и посочвал от някой от ръководителите на проведената незаконна група. Т.нар. отговорник отговарял за продажбата на опиати от дилърите на групата в разпределените му региони, които съвпадали с кварталите на града. Това било по този начин, тъй като регионите на отговорниците се определяли съгласно територията, обслужвана от софийските районни полицейски ръководства. " И още: " Наказателна бригада на проведената незаконна група се състояла от натренирани и мощни физически участници. Такива били Люси бореца, Бушона, Савио, Щази, Телето и Телото. Тези лица се придвижвали с първокласни коли, взети от автокъщи с които проведената незаконна група имала връзки. Участниците от така наречен силова бригада работили само по предписание на ръководителите на проведената незаконна група. Бригадата от силоваци била предопределена за побоища, заплашванията и всяване на почит. Главната ѝ цел била недопускането на съперници на проведената незаконна група в наркоразпространението. "

Този модел не се е трансформирал от 20 години насам. След приемането на България в Европейски Съюз поръчковите убийства като прийом за завладяване на пазара понижават до нула. Далеч по-ефикасно е съперникът да бъде поръчан на прокурор - държавна регулация на незаконния пазар за търговия с опиати.

Именно в този подтекст прокуратурата стартира концепцията за още по-тежки санкции и ги показа за панацея за понижаване на злополуките. Сещате се какъв ще е резултатът.

Един от главните правила в наказателното право (формулиран още през XVIII век от Чезаре Бекария) е, че не тежестта на наказването, а вероятността то да бъде наложено е в основата на предварителната защита.
Вероятният водач на автомобила, предизвикал злополуката - Георги Семерджиев, евентуално ще получи съществено наказване. Но това няма да реши главния проблем Фотограф: Велко Ангелов Някои куки май са
Не е нужно да сте гледали всички сезони на The Wire, с цел да знаете, че освен в България " някои куки май са доста неприятни мутри ". Полицейската субкултура има своите особености по целия свят. Подобно на корупцията това, което отличава Българи, е мащабът.

Една от най-въздействащите сюжетни линии в историята на Семерджиев беше полицайката от 01 РПУ, която съгласно прокуратурата му е съдействала да се укрие. Профилът ѝ в обществените мрежи провокира отвращение, което пък значи, че хората имат повишени упования. А те са без съображение.

Преди 15 години един зам.-директор на ГДБОП беше изобличен, че си ловна пушка и преносим компютър. През 2015 година сътрудник на известната през днешния ден полицайка си пагона, с цел да набеди младо момиче и оправдае насилието над нея. униформени от Козлодуй блъскат елен, дерат го в тоалетната на районното и си вършат прием. А служителите на реда от колоните на Министерски съвет от 2020 година?

Един малък подробност - на фрагментите преди злополуката се вижда, че колата, ръководена от Семерджиев, е с включена полицейска лампа. Някои са учудиха от кое място той има такава. Всеки може да си купи - има ги в AliExpress. Но за какво чакаме от елементарните жители и наркодилър да не кичат колата си с буркани, без да имат право на това, в случай че това го вършат цели институции (например Висш съдебен съвет, ИВСС или автомобилът на военноокръжния прокурор на София).
Георги Семерджиев пред колите, които е предложил чартърен фотография: Фейсбук Фотограф: NA Рестарт, но различен път
Министерство на вътрешните работи се нуждае от рестарт - нещо, с което нито една власт не би се наела, тъй като като изборна маса служителите на реда и техните фамилии са евентуално повече от работещите в Маришкия басейн.

Всякакви опити за въвеждането на механизми на надзор също наподобяват обречени на неуспех. Една от антикорупционните ограничения, предадени на външните наблюдаващи преди 10 години, беше инсталирането на камери в патрулните коли. Първо полицейските коли започнаха да стопират по този начин, че камерите да не снимат проверявания автомобил. После служителите на реда започнаха да не помнят фуражките си. Накрая техниката стартира да се чупи и амортизира. В кофата отидоха и пилотните хрумвания всички патрулиращи служители на реда да имат видеорегистратори и всяка инспекция да се снима. В давност потъна концепцията всеки патрулен автомобил да е оборудван с камера, автоматизирано разпознаваща номера на колите към нея и автоматизирано проверяваща за застраховка, обзор, невръчени актове или разгласен за търсене водач или кола. Когато системата засече някое такова събитие, служителите на реда нямат към този момент късмет да стартират диалога с " какво ще вършим, ще пишем ли ", а ще би трябвало наложително да вземат отношение.

" Гласувайте! Нужни са 2000 коментара " Затвор " за присъда от 20 години за шофьора-убиец Георги Семерджиев. " Това кликбейт заглавие в неизвестен уебсайт генерира над 8000 коментара във Facebook през последната седмица. Потребителите желаят отплата. На Семерджиев този път няма да му се размине. Дори и да не бъде потвърдено, че е бил дрогиран, до момента в който е карал, има задоволително други учредения да получи присъда от над пет години затвор (броят на жертвите и това, че е избягал). Системните проблеми обаче няма да свършат с неговото наказание. За тях обществото ще се сети след идващия сходен случай.
Свързани публикации " Аз не съм ": Кой е по-по-виновен за злополуката в София 7 юли 2022, 16:59 Лошият асфалт, зависимостта на " самостоятелните " лаборатории и рисковите пътища 10 юни 2022, 06:30 Двойно повече са станали колите в София за 10 години 8 февруари 2021, 06:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР