Причините за недостига на лекарства не се конкретизират ясно, с

...
Причините за недостига на лекарства не се конкретизират ясно, с
Коментари Харесай

Търговците на едро отричат паралелният износ да е причина за липсващите лекарства

Причините за дефицита на медикаменти не се конкретизират ясно, с което се основава неправилна визия, че търговците на едро не действат законосъобразно и в интерес на публичния интерес.

Това показват в позиция до медиите от Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти (БАТЕЛ), която по думите им сплотява най-големите изцяло интегрирани снабдители на здравни услуги у нас.

От Асоциацията недоволстват и във връзка, който по този начин и не получили в целокупност. Припомняме, че в ДАНС бе получен разбор за работата на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА), като е открито, че нормативната уредба е създадена целеустремено в полза на търговците и не обезпечава ефикасни благоприятни условия за противопоставяне и отбягване на недостиг.

В позицията си БАТЕЛ акцентира, че посочените в отчета имена на търговци извършители не са част от Асоциацията. Нейните членове спазвали отговорно всички законови условия, излиза наяве още от позицията.

В нея се означават и няколко обстоятелството, които за следващ път оставали на назад във времето:

Членовете на БАТЕЛ са най-проверяваните участници в процеса на лекарство снабдяването от всички типове виновни институции, включително и ДАНС. В същото време нито една инспекция не е потвърдила укриване, съзнателно задържане или нерегламентиран експорт на лекарствени артикули, което бива внушено на българските пациенти от разнообразни лица, показват от Асоциацията.
 Костадин Ангелов алармира Министерство на вътрешните работи и ДАНС за изчезналите медикаменти у нас
Костадин Ангелов алармира Министерство на вътрешните работи и ДАНС за изчезналите медикаменти у нас

С искане да се извършат инспекции във компании, изнасяли лекарства

По отношение на СЕСПА и информацията от нея, съгласно БАТЕЛ става въпрос за понижени количества от дадени артикули в България, като аргументите за това най-често са индустриални или свръх ползване, а не както се спекулира- паралелна търговия. От Асоциацията акцентират още, че това постоянно са артикули, които имат по няколко генерични аналога у нас.

В позицията се отбелязва също, че членовете на БАТЕЛ от ден първи съблюдават всички регулаторни условия за подаване на изискуемата информация в СЕСПА. И допълват, че членовете на Асоциацията вършат съществени вложения за внедряването на автоматизирана верификация, която да направи процеса още по-прозрачен за регулатора.

" Според отчета на ДАНС в България към момента има законово задължени лица, които към сегашния миг или не подават информация в СЕСПА или подават непълна такава ", акцентират от Асоциацията. Обръщат внимание, че нито едно задължено лице не би могло да носи отговорност за заложените процеси и формули, на чиято база СЕСПА оперира, защото тяхното основаване, ръководство и актуализиране, е отговорност на същите тези органи.

Според БАТЕЛ е неприемливо членовете й- виновни и лоялни участници в бранша, непрестанно да бъдат упреквани в успореден експорт, който пък е и изцяло законен, свързан от свободното придвижване на артикули в границите на Европейският съюз.

В същото време от Асоциацията твърдят, че изрично поддържат дейностите на страната против незаконния експорт на медикаменти, каквито са установени в отчета на ДАНС. Настояват и за повишен надзор на способените органи върху всички свързани с това процеси, тъй че да се подсигурява напълно спазването на закона.

В умозаключение от БАТЕЛ акцентират, че ще не престават да работят по обезпечаването на своевременен достъп до качествена терапия за всеки пациент.
 ГЕРБ сезира прокуратурата за закононарушения с износа на медикаменти
ГЕРБ сезира прокуратурата за закононарушения с износа на медикаменти

Все повече медикаменти от междинния клас са обект на износ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg