Причини за предстоящите проблеми - ковид, украинският конфликт и външната

...
Причини за предстоящите проблеми - ковид, украинският конфликт и външната
Коментари Харесай

Американският икономист Нуриел Рубини, който предсказа кризата от 2008 г., обещава крах на световната икономика. Какво ще се случи с Русия?

Причини за идните проблеми - коронавирус, украинският спор и външната политика на Китай

КАКВО КАЗА РУБИНИ

Всички, които почти схващат от стопанска система или най-малко желаят да създадат такова усещане, в този момент разискват новата ужасна прогноза на известния американски икономист Нуриел Рубини. За стопанската система Рубини е като Худини. Също по този начин омайва и очарова, единствено че не с трикове, а с прогнози. Той стана прочут с това, че предсказа международната рецесия през 2006 година, която избухна две години по-късно.

И в този момент един от най-авторитетните международни специалисти по световни финанси предвижда рецесия, по-лоша от всеки път. Причината за нарасналата заплаха е, че в този момент в международната стопанска система се сближиха два неподходящи фактора - застоялост и инфлация. Този спешен коктейл се назовава стагфлация. Това към този момент се е случвало в историята, да вземем за пример през 70-те години, само че в този момент обстановката е доста по-трудна, споделя Рубини, който е считан някъде за втори в разнообразни задгранични рейтинги, а някъде и за четвърти в листата на „ най-умните от живите “. "

Рубини основава мрачните си прогнози (ненапразно го назовават Dr Doom, което може да се преведе като лекар Гибел) на големите индикатори за дълговата тежест на международната стопанска система. „ Днес равнището на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт е 350% в света и 420% за напредналите стопански системи “, описа Bloomberg. В Русия, апропо, всичко е относително добре с този индикатор - 17,8%, един от най-ниските в света.

Като съществени аргументи за актуалната обстановка икономистът счита коронавирус, украинския спор и външната политика на Китай. В резултат на това икономическият напредък ще се забави, а цените на храните ще продължат да порастват.

Рубини твърди, че към този момент има студена война сред Съединени американски щати и Китай, която може да се трансформира в гореща заради спора на Китай с Тайван. Според него в прочут смисъл Третата международна война към този момент е почнала. „ Всичко стартира в Украйна и този спор има по-широки последствия, надалеч оттатък Русия и Украйна “, споделя икономическият буревестник.

КРИЗАТА - КАК СТАВА?

„ Стагнация е, когато предприятията се разоряват, понижават производството, някои банкрутират, а други порастват, в случай че намерят печеливши ниши “, изясни пред kp.ru Борис Коган, началник на капиталовата компания Moscow Partners. - Стагнацията, рецесията и рецесията като цяло е обикновено събитие за стопанската система, тя се почиства от неефективните отрасли/производства и посредством рецесиите нейната успеваемост се покачва.

Е, всичко е ясно: слабите умират, мощните оцеляват. Със стагнацията в света се научиха, в случай че не да се борят, то да смекчават ударите й.

- Регулаторите (с други думи централните банки - бел.ред.) избавят света напълно просто, - продължава специалистът. - Да се даде опция на популацията и бизнеса да вземат заеми. Правят парите по-евтини за сметка на ниски и даже нулеви ставки. Това е всичко.

Но в този момент може да не проработи - тъй като (вижте по-горе) международната стопанска система също по този начин е изпаднала в инфлация.

- За да се борите с инфлацията, би трябвало да повишите лихвения %, - изяснява Коган. - Но в случай че го вдигнеш, тогава удряш в стомаха предприятията, тези, които желаят да теглят заеми, даже ипотечни. Повишаването на лихвените проценти води до рецесия на пазара на недвижими парцели, хората са принудени да продават парцелите си на ниска цена, тъй като не могат да заплащат ипотеката. Доходите на хората падат, разноските порастват, предприятията ще понижат производството, ще се затворят и ще банкрутират, а регулаторите няма да имат опция да оказват помощ на стопанската система.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ В РУСИЯ?

На първо място, рецесията ще удари страните с развити стопански системи - освен това тъкмо тези, които са огромни международни производители.

- Това са страните от Европа, Съединени американски щати, Канада, Япония, Китай - изброява Коган.

За Русия прогнозата на нашия икономист е по-благоприятна. Да, и Рубини не сподели нищо притеснително съответно за нас.

- Русия доставя първични материали, тъй че тази обстановка не е най-лошата обстановка за Русия и за такива страни като Саудитска Арабия, Емирствата, Катар - внимателно предвижда нашият специалист. - Тук има сякаш взаимно спорни фактори. От една страна, по време на застоялост цените на суровините нормално падат, на металите също - това е неприятно и ще удари нашите експортьори.

От друга страна, защото паралелно има и инфлация, тя може да подтиква цените на стоките (стоки, които се търгуват на тържищата: газ, нефт, дървен материал, злато, зърно, алуминий и други - бел. ред.) И това значи, че не всичко е толкоз неприятно за Русия и другите огромни производители на първични материали.

КАПИТАН ОЧЕВИДНОСТ?

Оказва се, че прогнозата на Рубини не е нищо ново за професионалните икономисти.

- Той не сподели нищо ново - изненадва се от резонанса Коган. - Преди към 8 месеца, когато представители на Федералния запас на Съединени американски щати (ФРС) споделиха, че държат всичко под надзор, ние писахме, че въобще не всичко е под надзор. Не, момчета, инфлацията няма да намалее, дори и аз писах за това. Инфлацията ще бъде доста по-тежка и ще би трябвало да вдигнете лихвите, няма по какъв начин да го заобиколите. Но Фед се поколеба.

Преди шест месеца Фед сподели: да, належащо е да се покачат лихвите, само че скоро инфлацията ще намалее, всичко е под надзор. И отново казахме, че нищо не е под техен надзор. Преди три месеца започнаха политика на количествено стягане и отново споделиха, че в този момент всичко ще се подреди – тогава казахме: не, ще имате стагфлация.

Но когато го споделяме отсам, в Русия, никой не го вижда. А в този момент Капитанът излезе, направи интелигентна физиономия и стартира да приказва за нещо което се е знаело преди. И това е оповестено за висота на мисълта и дълбочина на съзнанието.

Така се оказва, че Русия е мощна против рецесии освен заради суровинната си ориентировка и ниското дългово задължение, само че и заради мощни специалисти в икономическата доктрина, по-читави от самия Рубини.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР