Причината за техническия проблем в шести блок на АЕЦ Козлодуй“

...
Причината за техническия проблем в шести блок на АЕЦ Козлодуй“
Коментари Харесай

Блок 6 на АЕЦ „Козлодуй“ остава спрян, още търсят причина за аварията

Причината за техническия проблем в шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “ към момента се обяснява. Докато тя не се в профил, блокът няма да бъде пускан.

Това разгласи министърът на енергетиката Рсен Христов, който посети атомната електроцентрала.

Блокът бе изключен броени часове след годишен планов ремонт, който даже завърши предварително. Това стана на 29 октомври вечерта. От централата оповестиха, че става въпрос за теч в охладителната система на генератора – неядрената част на блока.

 
Направиха се доста проби и разбори, които отстраниха всички хипотези, с изключение на една – става въпрос за уплътнения, които сега се заменят. Те са били нови, заменени, сега се сглобяват отначало и ще се види дали дават стремежи резултат.
Росен Христов, министър на енергетиката

Министърът добави, че чиновниците в „ Козлодуй “ за първи път се натъкват на сходен проблем.

Ремонтът на ремонта най-вероятно няма да завърши до 3 ноември, когато трябваше профилактиката да завърши публично. Загубите занапред ще се пресмятат.

„ За благополучие сега потреблението не е толкоз високо. Все още е топло и е някакъв шанс, че казусът е разпознат, тъй че да сме сигурни, че ще можем да разчитаме на атомната централа през зимата, когато тя ще ни е най-необходима “, акцентира министър Христов.

 
„ Паричното измерение на това събитие е без подозрение значимо, само че сигурността е преди всичко. Никой от нас няма да даде позволение за стартиране на блока, в случай че не установим точното място и не установим казуса. Защото, в случай че не бъде разпознат и отхвърлен, този проблем да се появи и януари, и февруари, а ние знаем, че блокът би трябвало да работи устойчиво през цялата зима.
Георги Кирков, шеф на АЕЦ " Козлодуй "

Росен Христов добави още, че на този стадий няма данни за позволена човешка неточност при ремонта на блока и слагането на обвинените уплътнения. Той е разпоредил спомагателна инспекция на случая. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР