Причината за смъртта на родилката в Плевен преди няколко седмици

...
Причината за смъртта на родилката в Плевен преди няколко седмици
Коментари Харесай

Зъл скандал при Биляна Гавазова заради „скачането“ по корема на родилките, медик се закани: Журналистите, внимавайте!

Причината за гибелта на родилката в Плевен преди няколко седмици е несполучлива интубация. Това, обаче, не се води лекарска неточност. Това сподели в утринния блок на bTV Стоян Борисов, основен секретар на Българския лекарски съюз.   „ За страдание несполучлива интубация. Неуспешната интубация обаче не се води като лекарска неточност “, съобщи той. Лекарите ще чакат инспекция на Медицински одит, която ще даде доста детайлности към трагични случай.  

„ Бордът по анестезиология ще се произнесе по този случай “, сподели той.   По думите на Борисов, в отчета за гибелта на Маргарита от Плевен  посочено, че става дума за пропуск. „ Пропускът не е неточност “. „ А какво е? Как го тълкувате вие? “, попита водещата Биляна Гавазова. „ Какво е – ами пропуск! “, акцентира лекарят.  

Акушер-гинеколозите бяха упреквани за този случай, само че се оказа, че те нямат виновност, сподели още доктор Борисов.   Борисов се възмути от потреблението на думите „ скачане по корема “ във връзка със гибелта на родилката Ренета в Сливен преди няколко дни.   „ Как си представяте вие скачане по корема – обяснете ми по какъв начин става това на стол метър и половина? Трябва лекарят да е скачал с двата си крайници “, попита лекарят на висок звук.   Водещата цитира разкази на родилки, в които се приказва за мощен напън върху корема. „ Силно прилепяне е друго нещо! Вие го вменявате това на хората, които ви гледат сега “, ядоса се Борисов.   „ Това са погрешни изказвания.

Кристелер може да е имало, може да е бил по-силен, само че за скачане по корема изрично отхвърлям “, изясни той по отношение на потреблението на остарелия „ способ Кристелер “ за изродяване на бебета.   Докато Гавазова обясняваше, че Световната здравна организация предлага този способ да не се употребява, лекарят повтори пет пъти: „ Този способ не е неразрешен “.   „ Има травматизъм, само че може и да няма. Всеки случай е друг “, уточни той.   „ И форцепсът не е неразрешен. Много ви апелирам, публицистите, да внимавате какво пишете “, ядоса се Борисов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР