Причината за руската специална операция в Украйна е самодоволството на

...
Причината за руската специална операция в Украйна е самодоволството на
Коментари Харесай

Сергей Лавров каза каква е причината за операцията в Украйна

Причината за съветската специфична интервенция в Украйна е самодоволството на западните страни. Това изясни съветският външен министър Сергей Лавров в изявление през днешния ден за индийския тв канал India Today, съобщи ТАСС.

“Истинската причина - самодоволството на доста страни след края на Втората международна война, когато нашите западни сътрудници, под управлението на Съединени американски щати, се оповестиха за спечелили и в нарушаване на обещанията си към руското и съветското държавно управление започнаха да придвижват НАТО на изток”, сподели Лавров.

Той уточни, че пактът е продължавал да твърди, че е защитителен съюз, а не опасност за сигурността на Русия. “Но този алианс бе защитителен, когато съществуваха НАТО и Варшавският контракт. Тогава съществуваше Берлинската стена - както физическа, по този начин и геополитическа. Беше напълно явно къде минава границата на защита на този съюз”, акцентира Лавров.

Първият посланик на Москва напомни, че когато се разпадна Варшавският контракт и изчезна Съюз на съветските социалистически републики, страните от НАТО взеха решение да придвижат тази линия на защита на изток и са създали това пет пъти без пояснение. “Същевременно те създаваха настъпателни бази, употребявайки някогашните руски републики, особено Украйна, като плацдарм срещу съветските интереси”, акцентира Лавров.

“Всички тези съответни събития са свързани с дейностите на Съединени американски щати и груповия Запад, с тяхното предпочитание да преобладават в целия свят и да показват на всички, че няма да има многополюсен свят, а ще има единствено еднополюсен. Само там, където могат да работят - в Ирак, Сирия, Либия, Югославия, така наречен закани за Съединени американски щати, отдалечени на десетки хиляди километри, Съединени американски щати могат да вършат каквото поискат”, съобщи съветският външен министър.

Той напомни, че Русия е предупреждавала западните си сътрудници, че директно до границите є те основават плацдарм против нея и въоръжават Украйна. “Украйна стана плацдарм за разширението на НАТО. Заявяваха, че Украйна може да стане член на НАТО и никой не може да я спре, в случай че има такова желание”, уточни Лавров.

Според него Западът е употребявал украинския президент Володимир Зеленски против Русия, като го е окуражил да пренебрегва Минските съглашения. Освен това западните страни не се вълнували от надигащия се украински шовинизъм и засилващите се офанзиви по Донецката и Луганската републики.

Лавров отхвърли Москва да обмисля потреблението на нуклеарно оръжие в Украйна - обвиняване, отправени преди дни от Зеленски. По този мотив Лавров съобщи, че Зеленски прави разнопосочни изказвания “в взаимозависимост от това какво пие или пуши”.

Военни от Народната милиция на Донецката национална република (ДНР) започнаха взлом на територията на комбината “Азовстал” в Мариупол, където са блокирани последните украински сили, отбраняващи града. Това заяви през днешния ден представителят на военното ведомство на ДНР Едуар Басурин, представен от ТАСС.

“Щурмови групи, подбрани за офанзивата на дадения обект, пристъпиха към задачата си. За нея ни оказва помощ Руската федерация - с авиация и артилерия. В близко време тези псевдозащитници на украинския народ ще се предадат и хората в Мариупол ще могат да си отдъхнат”, уточни Басурин.

По данни на съветското отбранително министерство целият Мариупол е изчистен от украинските сили, като се изключи територията на комбината “Азовстал”, където се намират не повече от 2500 бойци, в това число от батальона “Азов” и задгранични наемници.

Същевременно съветското военно ведомство прикани “батальоните на националистите и наемниците” в “Азовстал” да сложат оръжие. Министерството им предложи до 12,00 ч. през днешния ден да прекратят бойните дейности, да сложат оръжие и да се предадат, като подсигурява на всеки един опазване на живота и съблюдаване на всички правила на Женевската спогодба за отношение към военнопленниците.

“Не изкушавайте ориста, вземете единственото вярно решение - това да прекратите военните интервенции и да сложите оръжие”, приканва официалното съобщение на военното министерство.

До публицистичното привършване на броя на в. “Труд” нямаше реакция на ултиматума към украинските сили да се предадат.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи през днешния ден, че Русия “методично изпълнява” проекта си за освобождение на Донецката и Луганската национални републики.

Той акцентира, че с оръжейните си доставки за Киев Западът прави всичко допустимо да удължи военната интервенция на Москва.

Първите колета от новия транш американска военна помощ за Украйна са пристигнали на границите на страната, с цел да бъдат предадени на украинската войска, заяви Пентагонът.

Става въпрос за четири самолета с друга бойна техника, като скоро се чака от Съединени американски щати да дойде и пети аероплан.
Новият транш от военната помощ за Украйна на стойност 800 милиона $ бе разгласен предходната седмица от президента Джо Байдън. Говорителят на Пентагона Джон Кърби акцентира, че първата доставка е била осъществена 48 часа след подписването на президентския декрет, разрешаващ изпращането на тези оръжия.

Кърби уточни, че военните, ситуирани на източния фланг на НАТО след началото на съветското настъпление, ще стартират идните дни да образоват украински военни по какъв начин да употребяват оръдията М777 - артилерия от най-ново потомство, която Съединени американски щати взеха решение да дават за пръв път на украинската войска. Тези учения ще се правят отвън територията на Украйна.
Следващата фаза от войната в Украйна евентуално ще е “война на изтощение” и ще продължи няколко месеца - това гласят данни на английското разузнаване, съобщи АП.

Висш чиновник от английската работа за национална сигурност е дал информация на кабинета на Борис Джонсън в миг, когато съветските войски засилват напъните си да открият надзор над Донбас.

Превъзходството в броя на съветските войски “само по себе си евентуално няма да е решаващо” против ожесточената украинска опозиция, считат английските разследващи специалисти.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР