Причината за катастрофата с хеликоптера край Гърмен е загубата на

...
Причината за катастрофата с хеликоптера край Гърмен е загубата на
Коментари Харесай

5 метра не стигнали на пилота на хеликоптера да оцелее

Причината за злополуката с хеликоптера край Гърмен е загубата на височина. Това съобщи специалистът Христо Христов след приключването на огледа на мястото на случая, представен от Нова тв.

По думите му на водача не са му достигнали 5 метра, с цел да оцелее. Гъстата мъгла в региона по време на злополуката евентуално също е съдействала за случая.

Машината се разрушила на 1-2 км от Гърмен - в труднодостъпно дере. Хеликоптерът е бил нает от горското стопанство, с цел да пръска против вредители. Цяла нощ екипи на Югозападното държавно горско стопанство вършиха просеки, с цел да може полицията да стигне до мястото на злополуката.

Хеликоптерът, който се разруши през вчерашния ден сутринта в дере край Гърмен минути след политане, се е блъснал в дърво, преди да набере височина, с цел да излезе от гъстата мъгла. Такова е краткотрайното умозаключение на специалистите, проверяващи аргументите за случая.

При огледа на местопроизшествието, което продължава и сега, е открито, че хеликоптерът се е разрушил от удар, защото останките от него са били доста раздробени. Пилотът е правил опит да излезе над гъстата мъгла, даже завивайки в противоположна посока на полета към Пловдив, сподели Христо Христов от разселдващия екип:

" Най-вероятно повода е краткотрайна загуба на ориентация заради попадане в комплицирана метеорологична конюнктура ".

Според проверяващите системата за разпространяване, прикрепена към селскостопанската летателна машина, се е блъснала във високо дърво и водачът е изгубил ръководството на хеликоптера:

" Много стръмен е скатът, към 50-60 градуса надолнище. Хеликоптерът подходил и има един бор, който е на 5 метра най-високата част, който е закачил със страничната система за оросяване, разследване на което се срутва надолу по ската ".

Разследването на място продължава, като в това време се разчистват останките от хеликоптера.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР