Причината за 18% от всички смъртни случаи през 2021 г.

...
Причината за 18% от всички смъртни случаи през 2021 г.
Коментари Харесай

Тютюнопушенето е причина за близо една пета от смъртните случаи през 2021 г. в България

Причината за 18% от всички смъртни случаи през 2021 година е било тютюнопушенето по данни от Здравния профил на страната за 2021 г. 

Това припомнят от Министерството на здравеопазването през днешния ден, когато се отбелязва Международният ден без тютюнопушене.

По данни на Световната здравна организация в международен мащаб тютюнопушенето убива един човек на всеки четири секунди. Повече от 7 млн. от тези смъртни случаи са резултат от директна приложимост на тютюн, до момента в който към 1,2 млн. се случват при непушачи, изложени на тютюнев пушек. Употребата на тютюн е директно обвързвана с четирите най-разпространени незаразни болести: сърдечно-съдови болести, рак, хронични респираторни болести и диабет.

В България 34,5% от популацията на възраст над 20 година са редовни пушачи (по предварителни данни от извършеното през 2020 година Национално изследване на факторите на риска за здравето на Националния център за публично здраве и анализи). 

Проблемът с тютюнопушенето измежду деца и тийнейджъри продължава да е настоящ. Резултатите от проучването демонстрират, че 26,3% от интервюираните са правили опити да пушат цигари, с нищожен превес на девойките (26,8%) над момчетата (25,6%). Почти всяко пето дете е сегашен пушач (настоящи пушачи – пушили един и повече дни през последния месец), като относителният дял на девойките е малко по-висок (17,3% против 16,4%). Разпределението по възрастови групи демонстрира, че тютюнопушенето е доста по-разпространено измежду 15-19-годишните (31,4%), при 10-14 години делът е 4 на 100. Сред пушачите и в двете възрастови групи доминират девойките, въпреки и нищожно.

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. 

Министерството на здравеопазването напомня, че през цялата година всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отричане от тютюнопушенето, които са ситуирани в районните здравни инспекции в регионалните градове. Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отричане от тютюнопушенето: 0700 10 323.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР