Причината - предполагаемите атаки с химическо оръжие в Сирия през

...
Причината - предполагаемите атаки с химическо оръжие в Сирия през
Коментари Харесай

Френски съд издаде заповед за арест на Башар Асад

Причината - хипотетичните офанзиви с химическо оръжие в Сирия през 2013 г

Френски съд е издал интернационална заповед за арест на сирийския президент Башар Асад. Той е упрекнат в съучастничество в закононарушения против човечеството и военни закононарушения поради хипотетичните химически офанзиви в Сирия през лятото на 2013 година, заяви Агенция Франс Прес. 

Източник от правосъдната система е удостоверил издаването на четири заповеди за арест, хипотетичните офанзиви са извършение с газ зарин. При тях съгласно американското разузнаване на 21 август 2013 година в Източна Гута са починали над 1000 души.

В заповедта попадат още братът на Башар Асад - Махер, в действителност началник на елитно поделение на сирийската войска, както и генералите Гасан Абас и Басам ал Хасан, който е началник на службата за сигурност.

От април 2021 година съдиите следователи от отдела за закононарушения против човечеството на Парижкия съд проверяват химическите офанзиви в Сирия през 2013 година, за които е упреквано държавното управление на Башар Асад, напомня Българска телеграфна агенция. Разследването е стартирано, откакто Сирийският център за медии и независимост на словото, Инициативата за правораздаване на фондация " Отворено общество " и Сирийският списък подават иск като цивилен ищци. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР