Причината - голямо изтичане на водородАстрономи от Австралийския национален университет

...
Причината - голямо изтичане на водородАстрономи от Австралийския национален университет
Коментари Харесай

Астрономи прогнозираха предстоящата смърт на близка галактика

Причината - огромно приключване на водород

Астрономи от Австралийския народен университет откриха, че е налице огромно приключване на водород от Малкия Магеланов облак - вселена джудже, която е сателит на Млечния път дружно с Големия Магеланов облак, заяви Сайънс алърт, представен от Българска телеграфна агенция. Загубата на междузвездно вещество способства за преустановяване на звездообразуването.

Малкият Магеланов облак се намира на 200 хиляди светлинни години от Земята. Диаметърът му е 7 хиляди светлинни години, т.е. над 10 пъти по-малък е от този на Млечния път. Малкият Магеланов облак е гравитационно обвързван с Големия Магеланов облак и е свързан с него чрез зародил в резултат на приливни сили " мост " от междузвезден газ. В галактиката джудже има доста от така наречен рентгенови двойни звезди - двойни звезди, които са ярки в рентгеновия диапазон на спектъра, и солидни звезди.

Учените следили Малкия Магеланов облак благодарение на австралийския радиоинтерферометър АСКАП (ASKAP - Australian Square Kilometre Array Pathfinder). Било преценено количеството на напускащия галактиката атомен водород - главната нужна за звездообразуването съставна част. Изтичането на леден газ е от централна област, където към момента се раждат звезди. Така Малкият Магеланов облак постепенно умира в резултат на постепенна загуба на нужната за звездообразуването сила.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР