Причината е безпокойството, че не е била достатъчно щателно проверена

...
Причината е безпокойството, че не е била достатъчно щателно проверена
Коментари Харесай

САЩ ограничиха безвизовия режим за унгарски граждани от съображения за сигурност

Причината е безпокойството, че не е била задоволително подробно тествана самоличността на над един милион чужденци, които са получили маджарски паспорти през последните 9 години, споделиха чиновници на посолството на Съединените щати в Будапеща и представители на държавното управление във Вашингтон.

Ограниченията важат по американската стратегия за унищожаване на визовия режим (Visa Waiver), която разрешава на жители на 40 страни да влизат в Съединените щати без виза за престой до 90 дни с делова или туристическа цел. Този интервал за маджарски жители в границите на системата ESTA (електронно позволение, позволяващо пътешестване в Съединени американски щати без виза) се понижава от две години на една година, а всяко лице ще бъде лимитирано до еднократно влизане на американска територия. Това са единствените по рода си ограничавания в безвизовия режим, обхващащ упоменатите 40 страни.

Високопоставен представител на американското държавно управление съобщи за АП, че рестриктивните мерки са разследване от безуспешните дългогодишни опити на Съединени американски щати да работят с държавното управление на Унгария по разрешаване на проблемите със сигурността. Установено е, че на стотици хиляди хора са издадени маджарски паспорти без използването на строги условия за инспекция на самоличността, в това число и на нарушители, които съставляват опасност за сигурността и нямат директна връзка с Унгария, посочи той.

През 2011 година държавното управление на Унгария, ръководено от премиера Виктор Орбан, стартира да ползва опростена процедура по натурализиране на лица с маджарски генезис и съзнание, даже и в случай че те не живеят или не имат намерение да живеят в Унгария. Стотици хиляди от най-малко двата милиона етнически унгарци, които живеят в прилежащи страни - най-много в Румъния, Сърбия и Украйна - се снабдиха с унгарско поданство в границите на опростената процедура, отбелязва АП.

Тази стратегия претърпя рецензии с аргумента, че с помощта на нея етнически унгарци, които не заплащат налози на страната, тъй като живеят в други страни, добиват правото да гласоподават на създавани в Унгария избори. Съответно това е от изгода на ръководещата партия на Орбан - " Фидес -Унгарски цивилен съюз ". От съображения за сигурност по-рано Съединени американски щати сложиха Унгария в графата " краткотраен член " на програмата за унищожаване на визовия режим на Съединени американски щати.

Отношенията сред Съединените щати и Унгария се обтегнаха напоследък от забавянето на парламентарното гласоподаване в Будапеща за приемането на Швеция в НАТО и от ограничението на правата на ЛГБТК общността от страна на националистическото държавно управление на Орбан, отбелязва Ройтерс.

" Налице са систематични проблеми при удостоверяването на самоличността на жители с маджарски паспорти в интервала 2011-2020 година ", сподели представител на американското държавно управление, представен от Ройтерс.

Ограниченията бяха въведени от Съединени американски щати ден откакто ръководещата в Унгария партия " Фидес " бойкотира парламентарна сесия, свикана по избор на опозицията, на която трябваше да се гласоподава кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

През 2014 година американското държавно управление забрани на шестима маджарски жители да влизат в Съедининените щати като предизвестие към предходното държавно управление на Орбан, което съгласно Вашингтон е подкопавало устоите на демокрацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР