Причината да отпаднат машините за гласуването на първия тур от

...
Причината да отпаднат машините за гласуването на първия тур от
Коментари Харесай

Михаил Константинов: България трябва да се откаже от машините

Причината да отпаднат машините за гласуването на първия тур от локалните избори е поради това, че тогава се избират общински препоръки по места . Това допусна журналистът Асен Григоров в ефира на „ bTV “. Според в петък, когато Централната изборна комисия /ЦИК/ е взела решението за анулация на вота с устройства, не е съумяла да се аргументира добре и се е наложило да промени аргументацията, с цел да влезе в логиката на дейното мероприятие .

„ Синхронът беше изумителен: употребяват се две фигури с негативен рейтинг – Тошко Йорданов и Делян Пеевски, които подвигат един заплашителен скандал. В основата на това стои Държавна организация „ Национална сигурност “ /ДАНС/, която основава някакъв чудноват документ. Ако обърнете внимание последното изречени в документа е: „ основават подозрения за предпоставки за допустима корист “. Значи не предпоставки, не корист, а подозрения за предпоставки. След това Върховният административен съд /ВАС/ изумително не намира дежурен в събота и неделя да гледа делото “, разяснява той, добавяйки, че съгласно него случилото се не е инцидентно .

Същевременно математикът проф. Михаил Константинов не вижда нищо неправилно в решенията на ЦИК и Върховен административен съд . По думите му в решението на Върховен административен съд са казани ясно 2 неща , а точно – вотът на 29 октомври е създаден вярно, тъй като не е било налице засвидетелствуване на машините съгласно закона и второто – това не важи за втория тур на 5 ноември при положение, че се извърши засвидетелствуване от министъра и вероятно ще гласуваме с устройства и с хартия.

Математикът даде за образец Ирландия , където поради сходни кавги, са били изхвърлени устройствата, които страната е купила с концепцията да има 100% машинен избор . Според него и България би трябвало да последва образеца и да не се гласоподава с машини. Причината за невалидните бюлетини се крие в това, че българските жители не могат да гласоподават с преференции .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР