Причината - 15 г. не се приема план за опазване

...
Причината - 15 г. не се приема план за опазване
Коментари Харесай

Несебър е на път да изгуби статута си в ЮНЕСКО

Причината - 15 година не се приема проект за запазване на наследството на остарелия град

Съществува действителна заплаха Старият Несебър да загуби статута си на град, който е в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание. За това предизвести служебният министър на културата Велислав Минеков, предава. Страната ни и Община Несебър не извършват рекомендациите на международната организация и към този момент 15 години не се приема проект за запазване на наследството на старинния черноморски град.

Старият град на Несебър е единствения град у нас в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание. Ако не бъдат признати рекомендациите на ЮНЕСКО за запазване и ръководство, може да изгуби статута си.

„ Основно е проектът за запазване и ръководство на Несебър, тъй като от 2009 година няма и нещата са сериозни. Възможно е в доста скоро време Несебър ба се дефинира като така наречен Застрашен статут, а по-късно да ни извадят въобще от листата на Световното културно завещание, което би било отблъскващ факт. Не е обвързвано единствено с възприятието на позор, а вредите ще бъдат големи. Ще докара до стопански вреди за туризма и неспособност за подпомагане от страна на ЮНЕСКО “, съобщи служебният министър на културата Светослав Минеков.

„ Вече 15 години с сътрудниците от общинската администрация се стремим да изпълняваме всички рекомендации, всички условия на ЮНЕСКО и всичко това, което е правено по отношение на предпазване и консервация на паметниците, го изпълняваме с голяма отговорност. Трябва да отговорим на всички тези наставления, с цел да може да запазим Несебър измежду градовете на Световното културно завещание “, сподели кметът на Несебър Николай Димитров.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР