Причина за обрата в Пловдив, при който в края на

...
Причина за обрата в Пловдив, при който в края на
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": Причина за обрата в Пловдив е не методиката на екзитпола, а реалността в града

Причина за обрата в Пловдив, при който в края на изборния ден някогашният кмет на Пловдив Славчо Атанасов, който на тези избори се кандидатира от локалната коалиция НФСБ/ВМРО излезе втори, изпреварвайки Дани Каназирева от обединението " Съюз за Пловдив ", не е в методиката на екзит пола, а в действителността в града. Така ръководещият сътрудник в социологическата организация " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова разяснява разминаването в екзит пола и паралелното броене.

Според прогнозните резултати въз основата на анкети на изхода на изборните секции към 19 ч. Каназирева имаше 20.8% и изглеждаше, че влиза на балотаж. При паралелното броене, въпреки и неокончателно, гласовете за нея паднаха до 10.9 на 100.

Според Димитрова обяснението, че екзит полът е сгрешен, е най-лесното, само че социолозите работят по единна методика, само че на никое място другаде няма сходно разминаване. Тя сподели, че вероятните пояснения са две - да има последователи на Каназирева, инструктирани да вземат участие по-активно в екзит-пола, или да има групи от популацията, по-ниско образовани и неориентирани в попълването на анкетни карти, които да не са декларирали вота си пред социолозите, а вечерта са пуснали гласа си.

Корпоративният избор и въздействието на политическите сили въздейства и на социологическите проучавания, не можем да приказваме за две паралелни действителности, разяснява социологът. " Няма пояснение единствено в Пловдив тази методология да не работи, има нещо, което не е от методиката, а от действителността в Пловдив ", добави тя.

Боряна Димитрова разяснява и резултата в София. Тя акцентира, че самостоятелният Борис Бонев от " Спаси София " е съумял да заведе пред урните нови млади гласоподаватели, които до момента са били апатични. " Той съумя да вдигне вота им. Те стояха по-встрани, сериозни, незаинтересовани, а в този момент желаят мнението им по какъв начин да се развива София да бъде чуто ", сподели тя.

Всеки десети от по младежите е дал гласа си за двамата съществени кандидати (Йорданка Фандъкова и Мая Манолово - бел. ред.), а за Борис Бонев - всеки пети, разясни социологът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (304)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР