Причина за него стана нова електронна брошура "Сподели България", в

...
Причина за него стана нова електронна брошура "Сподели България", в
Коментари Харесай

Скандал: Смилянският фасул от Кърджали ли е?

Причина за него стана нова електронна листовка "Сподели България ", в която в раздел Източни Родопи, включващ Хасково, Кърджали и Ивайловград, като кулинарен специалитет е включена "салата от смилянски фасул ". Заради това планът - взаимна самодейност на министерствата на туризма и на земеделието и храните, който показва дестинации за винен и кулинарен туризъм, разгневи локалните поданици.

"Възмутен съм от неналичието на географски знания за районите в България от страна на специалистите, взели участие в подготовката на изданието. Названието "смилянски фасул " не съществува . Регистрираната словна марка е "Смилянски боб " - марка, записана в Патентно ведомство. А това название може да се употребява за бобовите култури и производни от нея артикули, отгледани и създадени в географския регион "Долината на Горното поречие на река Арда ". Географски нито Община Смолян, нито Община Рудозем принадлежат към Източни Родопи ", написа в обществената мрежа секретарят на читалището в Смилян Илия Годев.

От Министерството на туризма дадоха отговор, че не са включвали фамозния смилянски боб в листовка или издание, а че дружно със земеделското ведомство са показали концепция за 12 винено-кулинарни дестинации , която следва занапред да се разисква с локалните.

"Салатата от смилянски боб е измежду най-характерните и обичани специалитети в Родопите и по тази причина е била предложена. Този характерен артикул е влезнал в единствената за Родопите дестинация дружно с други присъщи за района специалитети като родопското чеверме, пататника, клина и прочие, които не са характерни единствено за обособени селища. Редица естествени и културни забележителности - като долмените и тракийските светилища да вземем за пример, също са характери за целия район, а освен за покрайнините на обособени негови села или градове. Това е и задачата на плана - да улови духа и общото за географските елементи на България ", подчертаха от ведомството на Николина Ангелкова.

Оттам счита, че споменаването на тези артикули ще направи района още по-популярен, а всяко "излишно и безусловно вторачване " на локалните общности би помрачило положителния план и задачата на плана - да улови духа и общото за географските елементи на България.

В този смисъл смилянският боб несъмнено е завладяване на Смилян, само че е горделивост за целия Родопски край , означават от Министерството на туризма. Проектът за винено-кулинарните дестинации не е финален, нито е листовка или издание, а идейно предложение на двете министерства, което занапред ще се разисква обществено в елементи. Местните общности са специалистите, които ще уточняват детайлите по плана и несъмнено ще се вземе под внимание тяхното мнение, в това число дали да се употребява думата боб или фасул. Едва тогава планът ще бъде финализиран ", се споделя още в известието.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР