Прибрах се с последния възможен полет от Москва, още не

...
Прибрах се с последния възможен полет от Москва, още не
Коментари Харесай

Волейболният национал Светослав Гоцев: Икономиката се прави с хората – те трябва да се опазят!

Прибрах се с последния вероятен полет от Москва, още не съм виждал нашите поради карантината

Пламен бе решителен в постоянния сезон с Локомотив, с право получи купата на Русия

Разговаряме с волейболния национал Светослав Гоцев в разгара на пандемията от ковид и дни, откакто воденият от Пламен Константинов тим на Локомотив Новосибирск бе разгласен за първенец на Русия. С Урал пък централният ни блокировач финишира на 12-о място след 5 победи, 14 провали и актив от 20 точки. Ето какво показа Гоцев за читателите на " Меридиан Мач ".

- Къде те откриваме, Светльо?
- Вкъщи съм, в София. Буквално се прибрах преди дни с последния вероятен полет от Москва. Стоя си вкъщи, към момента съм в двуседмична карантина. Не съм се виждал с никой, даже с нашите. Чакам да мине този наложителен интервал на изолираност, с цел да се видя с най-близките си хора. И по този начин... Чета, чувам музика и почивам след сезона в Русия.

- Каква е разликата в ограниченията, които се взимат в Русия и тук по отношение на битката против COVID-19?
- По мое мнение у нас доста по-рано се взеха ограничения и се реагира на обстановката. В Русия до 25-26 март всичко беше отворено, нямаше никакви ограничавания.

Шопинг центрове
и заведения за хранене
работеха
 Словения - България 3:1 @@@

Единствената възбрана бе за аудитория на мачовете. След това шампионатите краткотрайно стопираха и най-после, когато се подвигна броят на инфектираните и болните, прекратиха волейболния шампионат. Обявиха Локомотив за първенец и се наложи да се приберем прибързано.

- Ще доведат ли тези ограничения до стремежи резултат?
- Затворихме по-отрано всичко, дори можеше и по-рано да е, с цел да се избегне изобщо разпространяването на болестта или да се сведе до най-малко броят на инфектираните, само че предвид на протичащото се в останалите страни, България реагира много в точния момент.

- Как се одобри в Русия прекратяването на шампионата?
- Те самите до последно желаеха да се играе. Но практиката в целия свят бе такава и спортът просто спря. Руската федерация реши, че има заплаха за здравето на играчи, треньори и всички, които са покрай тимовете. Не е прелестно да не изиграеш всичките мачове, само че при тези условия това бе вярното решение. Надявам се всичко да отмине скоро.

- Успя ли да приказваш с Пламен Константинов?
- Да, чухме се. Бяхме още в режим на изчакване какво ще стане. Питах го дали знае освен това, по какъв начин ще се развият нещата и по какъв начин ще се действа. Исках да провеждам прибирането си, бях обезпокоен дали няма да затворят летища и границите. За Локомотив също бе неприятно, че прекратиха шампионата и не съумяха да играят във Финалната шестица. Но те завоюваха безапелационно постоянния сезон и с право, при по този начин стеклите се условия, им дадоха първото място и купата.

- Как ще се промени спортът? Какви поучения би трябвало да извадим от тази рецесия?
- Тя не касае единствено спорта. Става въпрос за по-мащабен и по-глобален проблем. Спортът ще е единствено една от нишите, които ще се трансформират. Видя се, че

светът не
е квалифициран
за сходно
нещо

Аз персонално си давам сметка за някакви обикновени неща, които преди си приемал за даденост - едно здрависване, прегръдка, разходка в парка... Тези неща в този момент са доста по-ценни. Върху това би трябвало да се замислим - че всичко хубаво, което имаме, един ден може да се изпари. Трябва да го оценяваме, да се радваме на момента и да не сме неблагодарни. Един от пътищата към щастието е това - да си признателен за това, което имаш, това което си направил. Да се стремиш за още? Да, несъмнено, само че не непременно. Сега, когато ни лишиха свободното излизане и обществените контакти, осъзнаваме, че това, което ни се е коствало на пръв взор обикновено, е било доста по-скъпо.
- Имаш ли изясненост към този момент къде ще продължиш кариерата си?
- Все още не, защото доста от тимовете и изобщо шампионатите са на изчакване. Според обстановката с вируса ще се дефинират бюджети и спонсори. Аз си мисля, че доста шампионати ще залагат на локални фрагменти, без да взимат чужденци. Все още не съм подписал, чакам предложения. Ще вземам решение съгласно обстановката, пробвайки да избера най-хубавата оферта за мен в този миг.

- Силвано Пранди може да остане отпред на националния тим. Би ли бил удовлетворен от сходна развръзка?
- Видяхме, че

с Пранди
тимът
върви добре

Даде късмет на доста играчи, които при други условия не биха получили тази опция. Много е значимо, че имаме подобен треньор, който независимо гледа кое е най-хубавото за тима. Избира най-подготвените и най-хубавите играчи, които могат да свършат оптималната работа в дадения миг. Това е верният метод. Независимо дали ще е той или някой различен, всеки би трябвало да са придържа към тази концепция. Да гоним триумфи с волейболистите, които имаме.

- Какво искаш да постигнете дружно?
- Това, което желаех, ни се изплъзна два пъти. Единият път бяхме много по-близо и болеше доста повече. Става дума за олимпийската подготовка във Варна. Водихме на Бразилия с 2:0 и имахме мачбол... Тогава в действителност за един момент усетихме, че към този момент сме на олимпиада... Виждах капацитета и желанието на всички. Ако се бяхме класирали за Токио, щяхме да сме приятна изненада за доста хора, сигурен съм. Но, уви против Бразилия в никакъв случай не е елементарно. Бяхме на една точка и не стана. Вече гледаме към идната цел.

- За край: какво би желал да кажеш на нашите читатели в тези сложни дни?
- За никой не е прелестно да си изгуби работата, да си стои у дома и да няма контакти, само че обстановката го изисква и това просто е едно тестване за всички. За България, за света, за всички хора... Трябва да издържим. Както

едно време са
призовавали
нашите прадядовци
да вървят на фронта

и да се бият със сърби, гърци, румънци, в този момент това е една самобитна война за нас. Правителството ни приканва да си стоим вкъщи и ние би трябвало да го изпълняваме. Надявам се доста хора да си останат у дома, с цел да отшуми пандемията по-бързо. На хората не е прелестно да са сред четири стени, на мен - също, само че когато го изисква обстановката, напътствията би трябвало да се следват. Това е най-важното. Да избегнем повече жертви, а що се отнася до стопанската система, имам вяра, че тя ще се възвърне и парите ще се върнат. Икономиката се прави с хора и те би трябвало да се опазят. Всичко друго ще си пристигна на мястото. Въпрос на оцеляване е! Много хора няма да имат късмет да преборят вируса и това би трябвало да е на първи проект, а не парите.

НАДЕЖДА КОЖУХАРОВА, " Меридиан Мач "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР