Прибрах се от Бейрут през август. Притесних се заради малкия,

...
Прибрах се от Бейрут през август. Притесних се заради малкия,
Коментари Харесай

Енджи Касабие за войните по света: Тях: министри, премиери, шефове на партии - не ги жаля, просто искам хората да живеят

„ Прибрах се от Бейрут през август. Притесних се поради дребния, както всеки един, който живее там. Дори не помня по какъв начин се изтеглих. Просто чух самолетите на Израел да летят доста близко над постройките и се усети нещо като бомба. Първото нещо, което хванах бе детето ми, гушнах го и сложих възглавничка зад него “, описа диетоложката Енджи Касабие в предаването „ Тази събота “.

„ Не съм изживяла нищо от това, което те изживяват сега. Децата не вървят на учебно заведение, те чуват бомби. Моето дете единствено от бомбите, които гледа по малкия екран, пита: „ за какво в Бейрут има бомби и за какво страда “. Аз му споделям „ страда, болна е “, само че тя не е болна, те я разболяват. Войната не е единствено с Израел. Има всевъзможни войни: сред хора, разнообразни религии. Помня доста добре по какъв начин майка ми и татко ми ни гушнаха, като слизахме по стълбите, по какъв начин ни криеха, с цел да ни защитят. Както и в Украйна, както е и в Русия: нито руснаците, нито украинците са отговорни за войната там. Това са братя. Най-жалкото е, че не призават същинския брой на жертвите. За тях един министър председател, президент, началник на партия, няма значение кои са те - изобщо тях не ги скърбя. Аз скърбя хората. Когато кажат, че желаят да убиват някого, а той е жив и здрав - за тях не е проблем. Нямам доверие в никого, желая просто хората да живеят и тези деца да имат обикновено детство, тъй като го заслужават “, добави Касабие.

По думите ѝ евакуацията не е по никакъв начин лесна и по тази причина доста хора отхвърлят да изоставен Бейрут. „ Да оставиш всичко зад себе си – работа, бъдеще и да отидеш на друго място, на което не познаваш нищо. Много от моите близки не желаят да се изтеглят, тъй като считат, че това няма да продължи дълго. Всички ни боли от това, което се случва. Страдат доста почтени хора, деца, майки. Има майки, които губят децата си пред очите си. Тежко е. Ливанците непрекъснато сме пред тв приемника и гледаме по кое време това ще завърши “, описа диетоложката. 

По думите ѝ хората не се опасяват и имат вяра, че всичко ще завърши. „ Ливан няма силата да продължава дълго, ние нямаме войска, нямаме самолети и не можем да минем тази война в случай че Господ не реши да ни помогне по някакъв метод. Не бихме желали Ливан да бъде с нито метър по-малък от това, което е сега. Искаме да ни оставят къщите, спомените и живота. Да оставят хората да си живеят, да си имат деца и децата им да порастват, а не да ги убиват. Не е правилно, че има терористи. Заслужаваме да живеем, както и палестинците заслужават “, сподели Енджи Касабие.

По думите ѝ ливанците са доста добър и безрезервен народ и сега са по-обединени от всеки път и оказват помощ на хората, останалите на улицата след израелските бомбардоривки. „ Излизайте от къщите, тъй като ще ги бомбардираме след 5 минути. Последната бомба нямаше предизвестие. Хващате децата и тръгвате, оставяте зад вас пари, мемоари, облекла, безусловно всичко. Имаме доста мощни фамилни връзки и няма семейство, което да не оказва помощ на близко или неблизко семейство в Ливан “, описа Енджи Касабие.

„ Хората в Ливан сме доста мощни, минали сме през доста и това не е първата война. Все още войната не е обхванала нито целия Ливан, нито целия Бейрут. Като майка бих споделила, че никой не заслужава да живее във война и нито едно дете, което е родено почтено, и нито едно от децата, които са умряли през последните дни, са били отговорни за нещо. Затова считам, че всяка една война е геноцид “, добави тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР