Приблизително една трета от леглата в ски курортите у нас

...
Приблизително една трета от леглата в ски курортите у нас
Коментари Харесай

Една трета от леглата в зимните курорти празни

Приблизително една трета от леглата в ски курортите у нас ще останат свободни през тазгодишния зимен сезон. Това съобщи министърът на туризма Христо Проданов по време на чуване пред Комисията по туризъм. Той дефинира сегашния сезон като доста по-успешен от миналогодишния – нощувките в зимните курорти са скочили близо три пъти.

По време на съвещанието Проданов заяви още, че е провел среща с посланика на България в Румъния по отношение на нуждата от обособяването на „ зелени коридори “ за пътешестване на туристи.

„ Подели сме стъпки в тази тенденция, с цел да може в края на март да имаме сходни съглашения “, разясни той, като добави, че Министерството на здравеопазването и туристическото ведомство обсмислят и отпадане на наложителната 72-часова карантина за български жители при връщането им в страната от страни, попадащи в тъмночервената зона на международната Коронавирус карта. Според настоящите здравни разпореждания те трябваше да изчакат 3 дни след прибирането си и едвам тогава да се подложат на PCR тест, с който да се освободят от 10-дневната си карантина. Правилото е годно и за имунизирани, и за преболедували туристи. Предложението на туристическото министерство е тестването да може да се прави незабавно, тъй че на туристите да не им се постанова да отсъстват от работа.

Макар двете ведомства да се стараят оптимално да улеснят напредването сред България, страни от Европейския съюз и трети страни, поради ниския % на ваксинирани против COVID-19 у нас – 30%, България продължава да бъде обсъждана като несигурна дестинация от множеството задгранични туристи.

Сериозен проблем пред бранша се оказва освен неналичието на чужденци от основни пазари, само че и дефицитът на квалифицирани фрагменти. Проданов изрази опасенията си, че през идния летен сезон ще има обекти, които няма да отворят точно заради тази причина.

„ За страдание, би трябвало да привличаме фрагменти от чужбина, тъй като нашите няма да стигнат “, разяснява той. В тази връзка ръководителят на комисията Илин Димитров даде образец със профилираните гимназии и колежи по туризъм в Бургас, където сега се образоват едвам 63 души. Междувременно обаче единствено Слънчев бряг разполага с почти 350 000 кревати.

В отговор на различен въпрос от парламентарната група на „ ИТН “ по отношение на дивото къмпингуване, отрасловият министър установи, че записаните къмпинги у нас са едвам 9 спрямо Франция, където техният брой доближава 8000.

„ Проблем е, че нямаме регламентирани места за задачата – те би трябвало да бъдат регистрирани и картографирани, тъй че феновете на сходен вид туризъм да знаят, че могат да посетят България “, заключи Проданов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР