Приблизително един от четирима парламентаристи в света е жена, констатира

...
Приблизително един от четирима парламентаристи в света е жена, констатира
Коментари Харесай

Всеки четвърти депутат в света е жена, сочи доклад

Приблизително един от четирима парламентаристи в света е жена, установи годишният отчет на Интерпарламентарния съюз, оповестен през вчерашния ден, съобщи Агенция Франс Прес.
 
В документа се проучва какво наличие имат дамите в националните парламенти. Докладът обгръща 50 страни, в които предходната година са били създадени избори. Според това проучване делът на дамите в националните парламенти е повишен във всички райони на света през 2018 година В световен проект той е достигнал 24,3% м.г. против 23,4% през 2017 година За съпоставяне този дял беше 18,3% през 2008 година и 11,3% през 1995 година
 
Като цяло напредъкът в региона остава муден, установи съюзът, въпреки да регистрира, че предходната година напредъкът е бил малко по-бърз спрямо предходните години. " Все още сме надалеч от равенството на половете на международно равнище ", споделя ръководителят на Интерпарламентарния съюз - мексиканската депутатка Габриела Куевас Барон.
 
" Насърчаващо е да установяваме, че ограниченията, препоръчвани от дълги години от Интерпарламентарния съюз, като установяването на ефикасни и добре използвани квоти за дамите, стартират да дават своите плодове ", добави тя.
 
В отчета на Интерпарламентарния съюз се установи, че изборните квоти за дамите обгръщат към този момент всички райони на света, като над 130 страни към този момент са приели сходни системи. Докладът обаче демонстрира, че политиките на квоти не са еднообразно ефикасни в другите страни. " В множеството случаи самият факт на налагане на квоти, без предвиждането на механизми за използване или наказания, не е разрешил забележителен прогрес във връзка с представянето на дамите в Народното събрание ", установи Интерпарламентарният съюз.-->
 
Анализът на съюза акцентира също, че изборните системи въздействат върху представянето на дамите. При пропорционалните или смесените системи междинният % на определените за депутати дами е несъмнено по-висок (26,5%), в сравнение с при мажоритарната система (20%). В районно отношение двете Америки са отпред по дял на дамите депутатки (30,6%), следвани от Европа (28,5%), Субсахарска Африка (23,7%), Азия (19,6%) и Близкия Изток/Северна Африка (18,1%).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР