Приблизително два месеца след като скандал с цените на един

...
Приблизително два месеца след като скандал с цените на един
Коментари Харесай

Цените на хранителните доставки за украинската армия са завишени, показва разследване

Приблизително два месеца откакто скандал с цените на един от изпълнителите на военни хранителни доставки сложи на тестване антикорупционните ограничения на Украйна, се разкриват нови нарушавания.

Разследващият екип " Схеми " , че най-малко още четирима огромни реализатори също таксуват Министерството на защитата на цени, по-високи от пазарните, за доставката на основни хранителни артикули за украинските войски.

Констатациите на проверяващото звено на украинската работа на RFE/RL се основават на договорите на фирмите за 2023 година на приблизителна стойност 1,14 милиарда $, които то получи от голям брой източници, свързани с Министерството на защитата. Всички тези контракти, като се изключи два, до момента не са били оповестявани обществено.

Цените, на които доставчиците са подготвени да доставят картофи, ябълки, зеле и яйца на украинските въоръжени сили, постоянно варират от два до три пъти над равнището на покупните цени, регистрирани пред данъчните чиновници през декември 2022 година и януари 2023 година Това разкриват документите на Държавната данъчна работа. Пълни данъчни данни са били налични за пет от осемте реализатори на хранителни доставки.

Ревизираните цени към момента разрешават марж на продажбите от 30 до 70% , разликата сред продажната цена на даден продукт и разноските на изпълнителите за придобиването му, пресмята " Схеми ".

Правителството, което е подложено на напън от страна на Европейския съюз и други западни страни, подкрепящи битката с корупцията, твърди, че не са позволени никакви нередности. Но казусът с цените остава.

От началото на пълномащабното навлизане на Русия през февруари 2022 година договорите на украинската войска не са били оповестени, а имената на изпълнителите им са били засекретени.
Тайни снабдители
Това се трансформира през януари 2023 година с публикуването на следствие на медията " Дзеркало тижня ", което открива, че един от военните снабдители, основаната в Киев компания " Актив " , таксува държавното управление с близо два и половина пъти по-висока цена за яйца от тази на дребно.

Оттогава до момента обществено е назван единствено един различен снабдител - основаната в Днипро компания Harna Strava , която е в центъра на следствието на публичните поръчки от 13 март 2023 година, извършено от Bihus.Info.

Останалите шестима снабдители, чиито имена " Схеми " е открила от договорите им с МО, не са се съгласили тяхната идентичност да бъде разкрита.

Говорител на ведомството разяснява, че посочването на имената на военните реализатори без тяхното единодушие заплашва националната сигурност на Украйна. Според него това основава " удобни условия " за съветска офанзива против елементи от логистичната система на украинската войска, което може да докара до " човешки жертви ".

За идентифицирането на тези шестима снабдители на храни в " Схеми " употребява номера на контракти, а не корпоративни имена.
Как работи системата за доставки
Доставчиците и самото МО упорстват, че то не е таксуваноза храна, а за услуга - даване на храна на избраните военни елементи, където и да са ситуирани те.

Повечето от фирмите правят доставки в огромни размери до военни хранилища на нелинейни позиции, които могат да варират всекидневно. От тези хранилища украинските военни разнасят храната на бойците.
 Украински военнослужещ подготвя храна в землянка покрай фронтовата линия в Източна Украйна
Но за Анастасия Радина , ръководител на антикорупционната комисия на украинския парламент и народен представител от ръководещата партия " Слуга на народа " , организацията на тази система " е източник на злоупотреби при публичните поръчки ".

МО твърди, че " услугата " на доставчиците включва избор на 409 продукта от азбучник, както и доставка, изстудяване и подмяна на продуктите. Но в реалност, сподели Радина, " военните елементи получават артикули от снабдители на МО и в действителност доста по-малко продукти, в сравнение с включва каталогът - а не подготвени ястия ".

Някои поделения купуват лични хранителни артикули и сформират лични проекти за хранене, добави тя.

В резултат на това това, което МО купува " под прикритието на услуги, е неведнъж по-скъпо от същите артикули, закупувани от Граничната работа или в комерсиалните вериги ", упреква Радина.

Тя счита, че военните би трябвало да купуват хранителни артикули, а не " изкуствена услуга ", и да дефинират оптималните цени въз основа на преобладаващата пазарна цена.

Говорител на МО разяснява, че " експерти " изследват опцията за закупуване на хранителни артикули " настрана " от закупуването на " логистични услуги, депозиране и замяна на ресурси. " и така нататък Вече се разискват стандартизирани менюта за хранене на въоръжените сили.
Колко на ниска цена е по-евтино?
Общественото неодобрение докара до уволнението на краткотрайно отстранения шеф на отдела за публични поръчки на министерството Богдан Хмелницки и до оставката на заместник-министъра на защитата Вячеслав Шаповалов , който контролираше доставките за силите за ариергардиране, и до следствия на Държавното бюро за следствие (ДБР) против няколко лица, участващи в покупките на министерството.

Появиха се и краткотрайни спекулации за ориста на министъра на защитата Олексий Резников.

На този декор, откакто в началото жигосах следствието на " Дзеркало тижня " като клеветническа акция, МО акцентира напъните си за премахване на казуса. На 20 февруари то разгласи, че е съкратило периода на договорите с доставчиците на храни до три месеца, с цел да не могат фирмите да включват " инфлационни и други опасности " в цените, които начисляват на министерството.

Публикуваните приложения към договорите, в които доставчиците се разпознават единствено с номерата на договорите си, демонстрират преразгледаните цени.

В договорите са посочени цените, на които сдруженията са подготвени да дават хранителни артикули. От " Схеми " се пробват да получат фактури от военните поделения, които демонстрират цените, на които изпълнителите фактически доставят храни на бойците, само че ведомството не даде тази информация в точния момент за издание.

Министерството твърди, че съкратените му контракти значат по-ниски цени на храните за въоръжените сили, само че Schemes не откри, че всички цени са намалели еднообразно за всички категории храни.

Яйцата се оказаха в центъра на абсурда с публичните поръчки за храни през януари. Твърдението на министъра на защитата Резников, че " техническа неточност " е довела до определянето на цената им от 17 гривни (0,46 долара) за яйце вместо за кг в контракта с компанията " Актив ", стана мотив за смешки в обществените мрежи.

В модифицирания ценоразпис на " Актив ", оповестен от Министерството на защитата, цената към този момент е 9 гривни за яйце; това е отстъпка от 47%. Таблицата по-долу демонстрира, че тази цена обаче към момента е с 64% по-висока от покупната цена, регистрирана пред Държавната данъчна работа в интервала декември 2022 година - януари 2023 година

" Схеми " са поискали от пет от цитираните в актуалното следствие реализатори да обяснят по какъв начин дефинират цените си за въоръжените сили и по какъв начин пресмятат разноските, които могат да повлияят на тези цени.

Министерството на защитата изяснява по-високите от пазарните цени с нуждата да се планува подмяна на развалени или унищожени хранителни артикули. Резников твърди, че нарастването на цените на питателните услуги за 2022 година е било по-ниско от 26,6-процентния ритъм на инфлация.

Директорът на компанията " Актив " Валерий Мелеш изяснява цените, начислени на МО, с нуждата компанията да заплаща за гориво за доставки до голям брой места, за предпазване на продуктите и за заплати на чиновниците. Мелеш сподели, че " Актив " е понижила цените си през февруари 2023 година, защото личните ѝ покупни цени също са паднали.

В изявлението си за Bihus.info шефът на снабдяването на Харна Страва, Денис Ушаков , акцентира заплахата от осъществяване на доставки до украински военни хранилища в окупираната най-вече от руснаците Донецка област в Източна Украйна, " където никой не се съгласява да отиде, тъй като има риск да загуби транспортното средство ".

Пробегът в района, добави той, " не се мери по права линия, а по броя на понтонните преходи ".

МО призна, че цените на питателните услуги на изпълнителите отразяват евентуалната нужда от замяна на продуктите, в случай че складът бъде улучен " от противников снаряд " или нетрайните хранителни артикули се скапват.
Електронно решение?
На 21 март президентът Володимир Зеленски подписа законопроект, който задължава от 20 юни да се разгласяват цените на всички военни покупки, с изключение на на оръжия, в електронната платформа за публични поръчки ProZorro.

ProZorro, спряна при започване на януари поради съветските офанзиви против енергийната инфраструктура на Украйна, обезпечава неотложен достъп до " данните за публичните поръчки " за всички държавни търгове.

Председателят на парламентарната комисия за битка с корупцията Радина вижда в нея метод да се насърчи обществената конкуренция сред доставчиците, които " могат да дадат най-хубавите цени ".

Но един от основателите на ProZorro, Максим Нефьодов , който ръководеше Митническата работа на Украйна от 2019 година до 2020 година, предизвестява, че порталът самичък по себе си няма да реши дългогодишните проблеми на Украйна с публичните поръчки за храни.

" Това е систематичен проблем, който изисква решение, което да стартира доста преди тръжната процедура ", сподели Нефьодов в изявление за украинската работа на RFE/RL на 24 януари.

" Защото при съществуващата в този момент система на организация на храните, даже търгът да бъде проведен персонално от папата или Майка Тереза , резултатите отново ще бъдат доста съмнителни ", добави той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР