Приблизително 6,3 милиона души в Шри Ланка са изправени пред

...
Приблизително 6,3 милиона души в Шри Ланка са изправени пред
Коментари Харесай

Продоволствената несигурност в Шри Ланка вероятно ще се влоши заради слаби реколти

Приблизително 6,3 милиона души в Шри Ланка са изправени пред умерена до тежка остра продоволствена неустановеност и се чака тяхното състояние да се утежни, в случай че не бъде обезпечена подобаваща животоспасяваща помощ и поддръжка за прехранване, предизвестиха в нов отчет от Организацията по издръжка и земеделие на Обединените народи (ФАО) и Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации (WFP).

Два поредни сезона на неприятни реколти доведоха до съвсем 50-процентов спад в производството, комбиниран с понижен импорт на зърнени храни заради валутни ограничавания, съгласно взаимния отчет на двете организации за оценка на Мисията за оценка на сигурността на културите и храните (CFSAM).

Докладът отбелязва, че незабавната хранителна помощ и стратегиите за прехранване – в това число посредством съществуващите механизми за обществено подкрепяне, са от решаващо значение, с цел да се даде опция на семействата да имат достъп до храна, изключително тези с умерена и тежка хранителна неустановеност. Без помощ се чака обстановката с продоволствената сигурност да се утежни в допълнение, изключително по време на бедния сезон от октомври 2022 година до февруари 2023 година, воден от слабите реколти от съществени храни, по-специално неолющен ориз, и продължаващата икономическа рецесия, добавя Българска телеграфна агенция.

" За да се предотврати по-нататъшно утежняване на изискванията за продоволствена сигурност и да се подкрепи възобновяване на селскостопанското произвеждане, помощта за прехранване, ориентирана към дребните фермери, би трябвало да остане приоритет ", сподели представителят на ФАО в Шри Ланка Вимлендра Шаран. Той добави, че защото към 30 % от популацията зависи от селското стопанство, подобряването на индустриалния потенциал на фермерите в последна сметка ще увеличи устойчивостта на селскостопанския бранш, ще понижи условията за импорт на фона на дефицит на валутни запаси и ще предотврати увеличението на глада.

Според представителя на WFP в Шри Ланка, Абдур Рахим Сидикуи, месеците на икономическа рецесия са изчерпали опциите на фамилиите. По думите му повече от 60 % от фамилиите ядат по-малко и по-евтина, по-малко питателна храна.

" Това идва в миг, когато финансовите ограничавания принудиха държавното управление да понижи стратегиите за хранене, като учебни менюта и обогатена храна за майки и недохранени деца. Основният приоритет на WFP е да даде незабавна храна и хранителна помощ на най-рисковите общности, с цел да се предотврати по-нататъшно утежняване на тяхното хранене ", добави Сидикуи.

По искане на държавното управление взаимната Мисия за оценка на сигурността на културите и храните посети всички 25 области в страната сред юни и юли 2022 година, с цел да проучва равнищата на селскостопанска продукция през 2022 година, изключително на главните зърнени култури, както и да оцени изискванията за продоволствена сигурност на семействата.

Значителен спад в реколтите

Тежка макроикономическа рецесия в Шри Ланка аргументи изострен дефицит и скокове в цените на главните артикули, в това число храна, селскостопански първични материали, горива и медикаменти, компрометирайки икономическата активност, със съществени разстройства в селскостопанското произвеждане.

Производството на неолющен ориз, главният хранителен артикул, се предвижда на 3 милиона тона през 2022 година, най-ниското равнище от засегнатата от сушата годишна продукция през 2017 година, най-много заради ниските добиви след пониженото използване на торове, установи отчетът.

Производството на царевица, употребена най-много като храна за животни, е с към 40 % под междинната стойност за последните пет години, с негативни резултати върху производството на птици и животни. По същия метод производството на зеленчуци, плодове и експортно насочени култури, като чай, каучук, кокос и подправки, е много под междинното, което води до забележителен спад в приходите на семействата и приходите от експорт.

Цените на множеството хранителни артикули са със постоянен растеж от последното тримесечие на 2021 година и са достигнали нов рекорден връх през август 2022 година, като годишната инфлация на храните е близо 94 %.

Общите условия за импорт на зърнени култури през 2022 година се правят оценка на 2,2 милиона тона. През първите шест месеца на 2022 година са импортирани повече от 930 000 тона зърнени култури, което оставя неизпълнени условия за импорт от 1,27 милиона тона. Като се имат поради продължаващите макроикономически провокации, съществува огромен риск оставащото условие за импорт да не бъде изпълнено.

Основните рекомендации на взаимната задача на ФАО/WFP са незабавното даване на храна или парична помощ на уязвими и маргинализирани общности, в това число бременни и кърмещи дами, семейства, ръководени от дами, и хора с увреждания, с цел да им се помогне да посрещнат хранителната си потребност. Докладът също по този начин предлага неотложно даване на селскостопански запаси, в това число торове, с акцент върху дребните фермери. Документът обрисува нуждата от подкрепяне на семействата да основават домашни градини и градинарство в задния двор, с цел да подобрят хранителния си статус, като в същото време се обезпечават съответни количества гориво, с цел да обезпечат дейно засаждане, прибиране на реколтата, превозване и обработка на хранителни култури.

Докладът предлага даване на храни с високо наличие на хранителни субстанции, ваксини и ветеринарни здравни комплекти на субсидирани цени на притежателите на добитък, изключително на производителите на млечни артикули и птицевъдите, за намаляване на въздействието от дефицита на фураж. Подкрепата за възобновяването и продължаването на националните стратегии за хранене, като учебното хранене, които бяха изправени пред спирания заради финансови ограничавания, също бяха изтъкнати като приоритет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР