Приблизително 20 640 души са загубили живота си по пътищата

...
Приблизително 20 640 души са загубили живота си по пътищата
Коментари Харесай

Доклад на ЕК: Румъния и България са дали най-много жертви по пътищата през 2022 г.

Приблизително 20 640 души са изгубили живота си по пътищата на Европейския съюз /ЕС/ през 2022 г . Това демонстрира оповестен отчет на Европейската комисия /ЕК/ за смъртните случаи вследствие на пътни катастрофи през предходната година. Броят на жертвите се е повишил с 4% по отношение на 2021 година след възобновяване на трафика на МПС от Коронавирус пандемията.

В дълготраен проект се регистрира наклонност на понижаване на броя на жертвите на пътни произшествия с (-9% по отношение на годината преди пандемията). Темпът на намаляването обаче е муден и слага под подозрение реализирането на задачата на Европейски Съюз за понижаване на половина на броя на смъртните случаи до 2030 година Освен това напредъкът продължава да бъде несиметричен в обособените страни членки. Литва и Полша означават най-голямо понижение – повече от 30% сред 2019 година и 2022 година, макар че процентът на смъртност в Полша остава над междинния за Европейски Съюз.

Общото класиране на смъртността във всяка страна не се е трансформирало доста от интервала преди пандемията. Най-безопасните пътища са в Швеция (22 смъртни случая на 1 милион жители) и Дания (26), а Румъния (86) и България (78) са отчели най-високите нива на смъртност през 2022 година Средната стойност за Европейски Съюз през 2022 година е 46 смъртни случая по пътищата на 1 милион поданици.

Предварителните данни за първите 6 месеца на тази година сочат, че броят на смъртните случаи по пътищата в Европейски Съюз е леко намалял в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Страни като Белгия, Франция, Словакия и Финландия записват забележителен спад, до момента в който Латвия, Литва, Португалия и Швеция бележат доста нарастване.

Днес Европейска комисия е хазаин на годишните награди за високи достижения в региона на пътната сигурност, с които се награждават новаторски планове за пътна сигурност в Европа. За тазгодишната премия бяха номинирани близо 80 начинания в региона на пътната сигурност. От тях са определени 15 плана от Белгия, Чехия, Ирландия, Испания, Италия, Австрия, Полша, Словения и Словакия.

Припомняме, че през 2018 година Европейски Съюз си сложи за цел до 2030 година да понижи броя на починалите по пътищата с 50% . Тази цел е избрана в Стратегическия проект на Европейска комисия за деяние по пътна сигурност и Рамката за политика в региона на пътната сигурност 2021-2030, които съдържат и цели за реализиране на нулева смъртност по пътищата до 2050 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР