Приблизително 1 на 25 хиляди мъже е с XX хромозоми

...
Приблизително 1 на 25 хиляди мъже е с XX хромозоми
Коментари Харесай

1 на 30 000 жени се ражда са XY хромозоми и не може да бъде различена по външни полови белези - Булевард България

Приблизително 1 на 25 хиляди мъже е с XX хромозоми (женски б.р.), а 1 на 30 000 дами има XY хромозоми (мъжки б.р.). За тези особености нормално се схваща инцидентно, едвам, когато те потърсят доктор поради репродуктивни проблеми. Това описа от практиката си проф. Алексей Савов, шеф на Националната генетична лаборатория в „ Майчин дом.

Така, в редки случаи, е допустимо жена да има XY хромозоми, а мъж – ХХ.

Всяка година в България се раждат към 50 хиляди деца. Едно или две от тях може да имат сходни особености в гените, само че при раждането това няма по какъв начин да бъде открито. Полът се вписва съгласно типа на външните полови белези – мъж или жена, изясни проф. Савов по Nova TV. От думите му стана ясно, че хората с сходни генетични особености на процедура дават отговор като държание и душeвност на външните им полови белези, само че не не могат да имат деца.

„ Срещали сме в процедура мъже с XX и дами с XY, само че те имат репродуктивни проблеми, тъй като гаметите, половите кафези отсъстват. Ние на процедура ги откриваме тези особености, даже не ги назовавам аномалии, когато един подобен субект в построена двойка се обърне към нас поради репродуктивни проблеми, инцидентно. Назначаваме проучвания и виждаме, че мъжът има две X хромозоми, същите като на жена му, само че той физикално е мъж – и като външни полови белези, само му е нарушена репродуктивната функционалност. Естествено може да видите известни девиации във вътрешните полови белези, само че метнално, повечеденчески и във всички други параметри са мъже или дами, “ заключи генетикът.

От думите му стана ясно още, че даже една жена да има хромозоми от мъжки пол, това не значи, че тя ще развие присъщите за мъж особености, като физика и душeвност.

“Ако един субект има XY хромозома, само че Y хромозомата не работи или целият генен надзор е спрян, тя си се развива физикално и ментално безусловно като жена. Има един единствен проблем – не може да ражда деца, инфертилна е, нейната репродуктивна система не работи и няма по какъв начин да бъде възобновена, “ заключи проф. Славов.

Според него въпросът за оценка на пола е изключително внимателен в сходни обстановки и не постоянно дава преимущество.

„ Според мен, при една добра подготовка могат да се реализиран качества при обособените човеци, които надвишават упованието за това в женския спорт. И е доста внимателен въпросът би трябвало ли в такива случаи, в случай че някои има такива качества, незабавно да бъде набеждаван, че играе непочтено и че действително не е вярно оценен неговия пол, “ сподели проф. Славов.

Попитан за абсурда в женския бокс към, за който беше изнесена неразбираема информация, че „ не са издържали тест за пол “, той разяснява, че няма би могъл да отговори, в случай че е ясно за кои проби става въпрос и какви са резултатите им от тях.

„ Никой не изнесе информация какъв е този тест за пол. Основната информация, която ще намерите на тест са: оценка на външните и вътрешни полови белези, оценка на това какви хромозоми има, сега намесват и равнищата на тестостерон, които са радикално разнообразни при типичните дами и при типичните мъже, само че дали са извършени всички тези проби и какви са резултатите на нас не ние е ясно “, сподели генетикът.

Той добави, че генетиката е константа и приемът на хормони няма по какъв начин да докара доведе до промени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР