Прибързано е да се активира процедурата за избор на нов

...
Прибързано е да се активира процедурата за избор на нов
Коментари Харесай

Славов: Прибързано е да се активира процедурата за избор на нов главен прокурор

Прибързано е да се задейства процедурата за избор на нов основен прокурор. Това съобщи от парламентарната естрада правосъдният министър Атанас Славов във връзка със стартирането на процедурата по избиране на нов основен прокурор, съобщи кореспондент на " Фокус “.

" Считам, че в създалата се обстановка е от особена значимост за това с какво правосъдната власт ще реализира своите функционалности. Считам, че на този стадий, преди да е изяснена хипотезата с конституционни промени и висящото конституционно дело, е малко преждевременно да се задейства процедурата за нов основен прокурор.

Считам, че това, което вършим тук, би трябвало да покачва доверието в правосъдната власт. Това доверие е основно въобще, с цел да приказваме за господство на правото и закона, а не на господство на нечия воля или болшинство ", съобщи Славов.

Министърът на правораздаването сподели още, че той няма да се възползва от пълномощието си за лъчение на претендент за основен прокурор. Според него изтеклият мандат на членовете на Висшият правосъден съвет, както и декларираното предпочитание на политическите сили за конституционни промени в главата за правосъдната власт, са индикация, че процедурата не би имала задоволително легитимност. 

" Няма да упражня правото си за предложение на нов основен прокурор. На първо място Висш съдебен съвет е с изминал мандат. Висш съдебен съвет в този състав не мога да кажа, че се употребява с огромно доверие не просто публично, а в границите на правосъдната власт и магистратите.

" Процедура ще има задоволителна степен на легитимност както в самата правосъдна власт, по този начин и в обществото ", съобщи Славов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР