При здрави хора до 80% от витамин D може да

...
При здрави хора до 80% от витамин D може да
Коментари Харесай

Въпреки слънцето: Възрастните да си добавят витамин D

При здрави хора до 80% от витамин D може да се създава от самия организъм, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Но даже през лятото това може да не е задоволително, с цел да се синтезират естествени количества от витамина, заяви " Труд бг ".

Защо е толкоз значим той? Витамин D е прохормон, който въздейства на всички органи и системи в нашето тяло. Той оказва помощ на организма да всмуква калций и фосфор. При дефицита му няма да имаме здрави кости. В детската възраст ще се развие рахит, при възрастните - остеопороза.

Витаминът въздейства върху репродуктивните функционалности: при мъжете - върху синтеза на тестостерон, а при дамите без него бременността е невъзможна, тъй като е виновен за естественото имплантиране на ембриона в матката.

Витамин D оказва помощ да се забави развиването на деменция в преклонна възраст. Има изследвания, доказващи нараснал риск от рак при дълготрайния му недостиг.

Витамин D се съдържа в черния дроб на рибата тресчица, в мазната риба, хайвера, жълтъка, маслото, млякото, някои типове гъби. Проблемът е, че е доста мъчно да се компенсира изцяло дефицитът му единствено посредством храната. Възрастен човек би трябвало да яде да вземем за пример по 150 г сьомга всеки ден, с цел да си обезпечи най-малко половината от нужната дневна доза. Затова е най-добре дефицитът да се компенсира благодарение на хранителни добавки и витаминни препарати.

Ендокринолози предлагат за профилактика на недостиг доза от 600-800 IU дневно за хора сред 18 и 50 години. Над 50 година се предлага доза от 800-1000 IU дневно. Особено значим е витамин D при възрастни и хора с наднормено тегло - при тях рискът от недостиг е по-висок.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР