При засилен интерес от страна на туроператори и медии се

...
При засилен интерес от страна на туроператори и медии се
Коментари Харесай

През летния сезон: Бургаският исторически музей представя атрактивна програма

При засилен интерес от страна на туроператори и медии се организира конференцията във връзка проведените от Регионален исторически музей-Бургас (РИМ ) нови непрекъснати експозиции, нови изложения, археологически разкопки и туристически атракции за идния летен сезон.

Провеждана обичайно в средата на май, " Европейска нощ на музеите " тази година ще даде старт на лятната стратегия. Тя ще се организира на 21 май.

Тогава експозициите на РИМ ще показват новите си изложения за летния сезон. Посетителите ще имат опция да прегледат непрекъснатите и гостуващите изложения от 18:00-00:00 часа, с вход свободен.

В Природонаучния музей (ул. " Константин Фотинов " 30)

В Нощта на музеите посетителите ще могат да прегледат новата непрекъсната експозиция „ Светът в зрънце пясък “. Тя показва сбирка от приморски пясъци от целия свят, която музеят събира към този момент 8 години. Тя е единствената в България.

Във витрината са подредени най-интересните артефакти от всички континенти, включително Антарктида, от разнообразни плажове – златисти (Копа Кабана в Бразилия), зелени (плаж Папаколеа, Хаваи), бели и розови (Бермуда, Бахами, Барбадос и Куба), черни (Гърция, Франция, Коста Рика). Най-много са пясъците от морските плажове, само че има от реки и от пустини (Сахара, Аризона, Юта, Дубай).

 В Етнографската експозиция (улица „ Княз Александър Батенберг “ № 12-14)

Посетителите ще имат опция да прегледат изложбата " Нестинарството - българската магия с огнена жарава “ - 11 табла с фотографии от 1946 и 1953 година, които показват в елементи нестинарския празник на 3 юни в село Българи и неговата кулминационна точка - танца върху огнена жарава.

 В Археологическата експозиция (бул. „ Алеко Богориди “ 21)

Ще бъде показана изложбата " Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие ". Тя е първата и единствена по рода си сходна галерия, която показва най-елитните екземпляри на средновековните художници от Черноморието от интервала XII-XIV в.

Това са блюда, купи и паници с разнообразни изображения – растителни, геометрични, скотски и други Сред експонатите намират място такива международни монументи, като барса от Русокастро, елена от Балчик и воина-пантера от Созопол. Изложбата е взаимна, на музеите от Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол.

 В Историческата експозиция ( ул. „ Лермонтов “ № 31)

Откриване на гостуваща галерия " Манастирската просвета на Балканите " от ИМ – Самоков. Изложбата ще гостува през целия летен сезон. Изложбата показва манастирите и манастирската просвета на Балканите посредством 30 фотографии от разнообразни Балкански манастири. " Манастирската просвета на Балканите " съставлява дребна, само че представителна извадка от фотографското творчество на проф. Михаил Енев. Негова е заслугата за разпространение, проучване и опазване на духовното завещание на Атон – Света гора.

За летния сезон РИМ е приготвил и редица атракции. В Археологическия музей посетителите ще могат да прегледат експозицията, дегустирайки вино от локални винопроизводители.
 Община Бургас
Чашите, които ще се употребяват за дегустация, са реплики на истински чаши за вино от праисторията, гръцката и римската древност, както и от междинните епохи, открити при разкопки на РИМ.

Също в Археологическия музей ще бъде самостоятелен ъгъл за фотография. В особено направена арт апаратура посетителите ще могат да се снимат във тип на императори, изобразени на антична монета.

В Етнографския музей също ще бъде самостоятелен ъгъл за фотография. Музеят предлага забраждане с истинска забрадка за глава от с. Люляково, с която посетителките ще могат да се снимат при стана от експозицията.

В Историческия музей ще бъде самостоятелен сходно място за снимане. Там ще бъде самостоятелен ретро ъгъл от края на 19 - нач. на 20 в., където посетителките ще могат да си създадат фотография с имитация на присъща за интервала дамска шапка.

През 2022 година РИМ планува серия от археологически изследвания. Ще продължат разкопките на „ Акве калиде “, в зоната на северната стена на римската баня. Тези разкопки са напълно финансирани от Община Бургас.

Също по този начин ще продължат подводните изследвания. Ще бъдат направени две експедиции - една от Центъра за подводна археология, която ще работи в залива Форос, и една взаимна, сред НИМ и РИМ, която ще работи в залива Ченгене скеле и край нос Каба бурун. И двете подводни експедиции се финансират напълно от Община Бургас.

Планира се продължение на археологическите разкопки на средновековния град Русокастро. Там ще се допроучи щерната на замъка на крепостта, както и тайният проход с кулата-кладенец при северната стена на средновековния град.

Разкопките ще бъдат финансирани от Община Камено; за финансиране РИМ е кандидатствал с план и пред Министерството на културата. За пръв път бяха показани две от последните находки от крепостта Русокастро.
 Община Бургас
Единият артефакт съставлява керамичен съд с изображение на барс. Изображението е върху огромно ястие, изпълнено е в техниката сграфито. Керамичният съд е част от изложбата, проведена от РИМ   " Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие ".

Другата необикновена и забележителна находка съставлява конска кост , която се е употребила за гадаене; нагорещено желязо се допира до плешката, а гадателят гледа от противоположната страна по какъв метод е разпукана костта вследствие от високата температура и по това е правил своите предсказания.

Специален посетител на конференцията беше доцент д.и.н. Николай Овчаров - проучвателя на Перперикон, Мисионис, замъкът във Вишеград и доста други.

Той участва като специалист, мощно впечатлен от средновековният град Русокастро. Доц. Овчаров показа своите най-нови изследвания за борбата при Русокастро през 1332 година, намерили място в най-новата му книга му „ Цар Александър Асен. Миротворецът “.

Присъстваха и кметът на Община Камено Жельо Вардунски, зам.-кметът по просвета, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева и други.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР