При заемите най-голяма конкуренция има при ипотеките. Това показват данните

...
При заемите най-голяма конкуренция има при ипотеките. Това показват данните
Коментари Харесай

Внимание! Много Важна Нова Информация За Всички Българи, Които Имат Кредит Или Депозит В Банка! Ето Какво Се Случва С Лихвите!

При заемите най-голяма конкуренция има при ипотеките. Това демонстрират данните на Българска народна банка към края 2017 година Лихвите по заемите за семействата не престават да понижават с малко всеки месец.

При жилищните заеми придвижването също е в тази посока – междинната пазарна рента за ипотечен заем в левове е била 3.87%, а в евро - 4.08%. Конкуренцията в жилищното кредитиране сега води до действително подписване на контракти за заеми при лихви към 3 – 3.5%..

Трябва да се има поради, че при някои банки промоционалните предложения са за избран интервал, след което лихвите става малко по-високи.

При лихвите по заеми за бизнеса е имало по-видимо понижение. Тези в левове са се намалили с 0.59 пр.п. до 3.31% приблизително за пазара, а тези в евро с 0.74 пр.п. до 2.54%. При тези заеми на месечна база има както покачване, по този начин и намаления на междинните лихви, което се дължи на отпуснати огромни заеми, постоянно с преференциални лихви, което оказва еднократен резултат.

В корпоративния бранш конкуренцията е много остра, като по думите на банкери все още новите заеми за бизнеса се отпускат при лихви към 3%, а за положителните компании банките доста мъчно съумяват да договорят даже и 2%.

При левовите спестявания на семействата междинната за пазара рента към този момент четири месеца подред от юли насам остава непроменена – 0.16%. При депозитите в евро има известни месечни корекции, само че като цяло съмненията са дребни – за октомври междинната ефикасна е била 0.17%, колкото е била и през юли, повишавайки се с 0.02 процентни пункта. Достигнатите равнища са на лимита, като действително огромните банки не дават повече от 0.02% по едногодишни депозити и е ясно, че по-нататъшни намаления не са вероятни.

Вече има банка, при която следва въвеждане на нулеви лихви по депозити на физически лица. В съобщение на банката до клиентите й се показва, че „ за клиенти със срочни депозити и без разплащателна сметка, след 01. 01. 2018 година и при настъпване на падеж, подадените средства ще стартират да се олихвяват с лихвен % 0% “. От банката прецизираха, че за такива с разплащателна сметка към депозита, лихвата е 0.5%.

За превръщане на наклонността обаче към момента не се приказва. Очакванията в бранша са по-скоро и през идната година лихвените проценти да не се повишават, като това се отнася и за тези по заеми. Банкерите не се ангажират с по-дългосрочна прогноза занапред, като припомнят обаче, че покачването ще се случи. Прогнозите са, че когато то стартира, ще бъде с мудни и постепенни крачки, а не с шокови придвижвания.

Неминуемото превръщане на посоката на лихвите се приема като развой на нормализация, защото сега те са мощно подценени, осведоми в.Капитал. Факторите върху придвижването на лихвите са доста, като един от тях е политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Но сигналите оттова са, че даже и при 2% инфлация лихвените равнища ще останат без смяна. Именно равнището на растеж в цените обаче прави инвестицията в депозит извънредно неатрактивна, защото действително носи негативен приход.

Въпреки това обаче депозитите не престават да нарастват, само че с по-малък ритъм. Общият им размер е 70.9 милиарда лева към края на септември, като тези на семействата са 46.41 милиарда лева
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР