При задържане на нивата на търсене се очаква недостиг на

...
При задържане на нивата на търсене се очаква недостиг на
Коментари Харесай

При задържане на нивата на търсене се очаква недостиг на качествени офиси в София в краткосрочен план

При задържане на равнищата на търсене се чака дефицит на качествени офиси в София в кратковременен проект. Това е един от изводите от изследване на " Колиърс " (Colliers), получено през днешния ден в Българска телеграфна агенция, на пазара на офис площи в столицата през първото полугодие на 2023 година

Общото предложение на офиси клас " А " и " В " в столицата възлиза на 2 440 700 кв. м през първото полугодие на 2023 година, сочат данни от най-новия отчет на компанията.

В съпоставяне с предходните шест месеца се следи нарастване с малко под 1 на 100 при първия вид площи и спад от 2,6 на 100 при втория (поради рекласификация на част от постройките в по-ниския клас С). Проектите в деен градеж са с общ размер от 272 000 кв. м, като за част от тях към този момент има подписани предварителни контракти за наем.

Търсенето на съвременни офиси продължава да е движено от ИТ промишлеността. През обсъждания интервал тя заема над половината от наетата площ, следвана от компании в областта на професионалните услуги (13 на сто) и оператори на споделени работни пространства (12 на сто). 

Брутните усвоени площи са 66 700 кв. м, а чистите - 27 400 кв. м. Делът на незаетите пространства за офиси клас А отбелязва растеж от 10,9 на 100 на 12,8 на 100. При клас В се следи спад от 16 на 100 на 13,7 на 100. 

Офертните наемни равнища остават непроменени, за офиси клас " А " те са сред 13,5 и 15,5 евро, а за клас " В " - сред 9 евро и 10 евро на кв. м на месец без Данък добавена стойност. Най-високи са цените за наем на офиси в зона център. Очаква се увеличение на цената на този параметър в първокласни планове в деен градеж през идващите шест месеца.

През първата половина на годината стартира интензивно строителство на няколко плана клас " А ". Въпреки това, при задържане на равнищата на търсене, може да се чака дефицит на качествени площи в средносрочен проект. Това е измежду аргументите ползата към споделени офиси да се резервира. 

ESG* ще продължи да бъде лайтмотив за наемателите, които ще имат от ден на ден условия към наемодателите в този аспект, се регистрира в отчета. Това в допълнение ще подтиква вложителите в нови планове да плануват стандарти за резистентност за постройките си, а притежателите на остарели парцели да вложат средства в тяхното възобновяване, с цел да останат конкурентни.

Друга наклонност, която дефинира търсенето на пазара на офиси, е хибридният модел на работа, който остава желан от преобладаващата част от фирмите. Вследствие на това те от ден на ден ще се ориентират към наемане на по-голяма офисна повърхност на чиновник, само че поддържане на по-ниско съответствие работни места към бройка на личния състав. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР