При явна липса на парламентарна подкрепа за обявените от служебното

...
При явна липса на парламентарна подкрепа за обявените от служебното
Коментари Харесай

Внасянето на бюджет с 3% дефицит е с предизвестен край, смята Росица Велкова

При очевидна липса на парламентарна поддръжка за оповестените от служебното държавно управление промени в данъчното законодателство внасянето в Народното събрание на бюджет с недостиг от 3% е с предупреден край и единствено ще бъде изгубено скъпо парламентарно време, с цел да бъдат отхвърлени препоръчаните промени в данъчните закони.

Това споделя пред министърът на финансите Росица Велкова откакто бе призована от политиците от двете най-големи обединения в Народното събрание да преработи предлагания проектозакон с 6.4% недостиг и тогава да го предложи на Народното събрание.

На изключително съвещание през днешния ден обаче таман вид.

" Затова след извършени предварителни диалози и разбор служебното държавно управление реши да бъде импортиран план на закон за държавния бюджет за 2023 година, създаден на база настоящото законодателство, в това число с резултатите от законодателните промени от 44-ото, 46-ото и най-много от 47-ото и 48-ото Народно заседание ", добавя министърът.

Посочва, въпреки Законът за обществените финанси да не разрешава Народното събрание да трансформира заложения от държавното управление размер на недостига, то според Правилника за организацията и активността на Народното събрание при разглеждане на законопроектите на второ гласоподаване депутатите не са лимитирани да оферират и да одобряват промени по бюджета, които да въздействат на салдото на признатия на първо гласоподаване законопроект.

Разликата сред оферти законопроект за бюджета за 2023 година и удължителния закон е, че в хипотезата за неприети бюджети разноските и прехвърлянията следват признатите политики според настоящото законодателство, което води до по-висок недостиг без ограничаване, изяснява тя.

Причината страната да се стреми към бюджетен недостиг в границите на 3% е декларираното желание България да одобри еврото. Министърът показва, че без осъществяването на това условие, както и на другото за инфлацията, не влизане в еврозоната не може да се мисли.

Велкова показва и че със съответния фискален резултат, които в случай че срещнат парламентарна поддръжка, биха могли да спомогнат за привеждането на недостига в границите на 3-процентното ограничаване.

Според мен не е допустимо да се реализира недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт без приемането на приходни и разходни ограничения. Служебното държавно управление предложи за публично разискване пакет данъчни закони, което беше вид за реализиране на недостиг от 3%, споделя министърът.

Уверява, че екипът на Министерството на финансите ще бъде разполагаем на народните представители за отразяване на допустимите за тях вероятни корекции. " Всички рационални и реалистични оферти за стесняване на недостига ще бъдат остойностени и показани на Народното събрание ", акцентира тя.

В отговор на въпрос тя споделя, че не би предложила понижаване на разноски, тъй като за някои от тях към този момент са достигнати избрани равнища и ограничението им може да докара до обществено напрежение, до закъснение на растежа на стопанската система, както и до неусвояване на европейски средства.
При очевидна липса на парламентарна поддръжка за оповестените от служебното държавно управление промени в данъчното законодателство внасянето в Народно събрание на бюджет с недостиг от 3% е с предупреден край и единствено ще бъде изгубено скъпо парламентарно време, с цел да бъдат отхвърлени препоръчаните промени в данъчните закони. Затова след извършени предварителни диалози и разбор служебното държавно управление реши да бъде импортиран план на закон за държавния бюджет за 2023 година, създаден на база настоящото законодателство, в това число с резултатите от законодателните промени от 44-ото, 46-ото и най-много от 47-ото и 48-ото Народно заседание.

В Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2023 - 2025 година са препоръчани редица приходни и разходни ограничения със съответния фискален резултат, които в случай че срещнат парламентарна поддръжка, биха могли да спомогнат за привеждането на недостига в границите на 3-процентното ограничаване.

според Правилника за организацията и активността на Народното събрание при разглеждане на законопроектите на второ гласоподаване депутатите не са лимитирани да оферират и да одобряват промени по бюджета, които да въздействат на салдото на признатия на първо гласоподаване законопроект.

Служебното държавно управление изцяло поддържа приемане на бюджет в границите на 3% от Брутният вътрешен продукт недостиг

Екипът на МФ ще бъде разполагаем на народните представители за отразяване на допустимите за тях вероятни корекции в тази посока. Всички рационални и реалистични оферти за стесняване на недостига ще бъдат остойностени и показани на Народното събрание.

Според мен не е допустимо да се реализира недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт без приемането на приходни и разходни ограничения. Служебното държавно управление предложи за публично разискване пакет данъчни закони, което беше вид за реализиране на недостиг от 3%.

Не бих предложила понижаване на разноски, тъй като за някои от тях към този момент са достигнати избрани равнища и ограничението им може да докара до обществено напрежение, до закъснение на растежа на стопанската система, както и до неусвояване на европейски средства.

Разликата сред оферти законопроект за бюджета за 2023 година и удължителния закон е, че в хипотезата за неприети бюджети разноските и прехвърлянията следват признатите политики според настоящото законодателство, което води до по-висок недостиг без ограничаване.
Разликата сред оферти законопроект за бюджета за 2023 година и удължителния закон е, че в хипотезата за неприети бюджети разноските и прехвърлянията следват признатите политики според настоящото законодателство, което води до по-висок недостиг без ограничаване.

Казва, че в предлагания от нея план на бюджет настояванията на министерствата, ведомства и независими бюджети, включително общините, които не са задоволени или са отрязани, възлизат на близо 5 милиарда лева

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР