При взрива, който избухна на 1 октомври 2014 г., загинаха

...
При взрива, който избухна на 1 октомври 2014 г., загинаха
Коментари Харесай

Държавата е виновна за смъртоносния взрив в завод Миджур преди близо 10 години

При гърмежа, който избухна на 1 октомври 2014 година, починаха общо 15 служащи

Държавата е отговорна за смъртоносния гърмеж в цех " Миджур " преди близо 10 години. Това излиза наяве от решение на Върховния административен съд (ВАС). Решението е от 10 януари т.г. и не предстои на обжалване. При гърмежа, който избухна в цех " Миджур " на 1 октомври 2014 година, починаха общо 15 служащи.

Върховните съдии Жанета Петрова, Искра Александрова и Нели Дончева анулират решението на първата инстанция и го дефинират като " погрешно ". Те осъждат администрацията на Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите да заплатят на тримата близки на една от починалите при тежкия индустриален случай по 150 000 лева за настъпилите от оскъдни административни актове и нелегално безучастие на органи на Министерския съвет и на Министерството на околната среда и водите неимуществени вреди, които са им породени със гибелта на тяхната родственица.

Няколко месеца преди случая е намерено съществено нарушаване, обвързвано със складирането на муниции, на което Министерството на околната среда и водите е издало наставление, излиза наяве от решението на магистратите. В решението на Върховен административен съд се написа, че нещастието е довела до тежка загуба на близки. Те са претърпели мощен стрес и огромни душевни премеждия от шокиращия драматичен метод, по който е настъпил случаят.



" Показателно е, че едвам след трагичния случай на 01.10.2014 година, за да бъдат предотвратени сходни тежки произшествия, страната е пристъпила към осъществяване на отговорностите си, произлизащи от интернационалните контракти и от вътрешните правни правила ", написа в решението си Върховен административен съд.

При гърмежа, който избухна в цех " Миджур " на 1 октомври 2014 година, починаха общо 15 служащи. Мощните гърмежи в „ Миджур ", който тогава се споделяше „ Видекс ", лишиха живота на 15 служащи, а още трима бяха ранени. Инцидентът стана при утилизация на противопехотни мини, а гърмежите бяха толкоз мощни, че две от постройките бяха изпепелени.



Според проверяващите аргументите за многото жертви са, че не са спазени разпоредбите при работа с муниции, липсват умения при утилизацията, както и че в завода са се съхранявали големи количества муниции.

В хода на следствието от прокуратурата обясниха, че служащите не са имали знания по какъв начин се работи с такива мини и са ги разтваряли с чук. Подсъдими бяха притежателят на завода за утилизация Валери Митков чийто наследник също е измежду починалите, както и Ивелина Бахчеванова, някогашен чиновник на Министерството на стопанската система, Божидар Василев - някогашен чиновник на отдел " Контрол на общоопасните средства " в Министерство на вътрешните работи и Палма Иванова- някогашна служителка в „ Миджур " с ангажимент към безвредните условия на труд.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР