При второ успешно гласуване държавният глава няма да има друг

...
При второ успешно гласуване държавният глава няма да има друг
Коментари Харесай

Димитър Узунов: Ако Гешев пак получи над 17 гласа, президентът трябва да подпише указа за главен прокурор

При второ сполучливо гласоподаване президентът няма да има различен излаз, с изключение на да подпише указа за назначение на определения претендент. Това съобщи пред BTV арбитър Димитър Узунов, някогашен представляващ Висшия правосъден съвет (ВСС), откакто през вчерашния ден президентът разгласи, че няма подпише указа за назначението на Иван Гешев.

„ Напълно спазена е процедурата за избора на основен прокурор. Законът не вкарва като нужда повече от един участник “, съобщи Узунов.

В този подтекст той напомни недоволството по време на избора на Сотир Цацаров, когато е имало 2 кандидатури.

„ Тези, които през днешния ден са недоволни, и тогава бяха недоволни. Следователно не е това същинският претекст ”, сподели Узунов, като добави, че на митингите против Гешев даже са употребявани плакати от времето на Цацаров.

„ Нима Борис Велчев, когато беше определен, да нямаше легитимност - и той беше единствен претендент. Единствената разлика с тогава е в субектите, които издигат ”, разяснява той,

По думите му протестиращите в този момент са тези, които постановиха настоящите сега правила,а точно съдиите и прокурорите сами да избират административните си ръководители.

Узунов също по този начин съобщи, че най-странният претекст, който президентът Румен Радев даде за своето решение, е че Гешев е бил получил масирана поддръжка от институциите, в това число от Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ГДБОП.

„ Да споделя, че поддръжката на институциите е негатив, а неналичието на поддръжка на неправителствения бранш в лицето на Българския хелзинкски комитет, да е позитив - не разбирам това ”, разяснява той.

Съдията е безапелационен, че в случай че Гешев получи повече от 17 гласа при новото гласуването на Висш съдебен съвет, президентът би трябвало да подпише указа за неговото назначение за основен прокурор.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР