При втора игла с ваксината на Астра Зенека не са

...
При втора игла с ваксината на Астра Зенека не са
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: При втора игла с AstraZeneca няма т...

При втора игла с имунизацията на " Астра Зенека " не са регистрирани случаи на тромбоза. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев по Българска национална телевизия тази заран.

Редките случаи на тромбоза стават единствено при първа игла на 2-3 млн. имунизирани. Тези реакции се появяват при дами, употребявали противозачатъчни средства. Според последните проучвания подобен риск има, когато дамата е в овулация, сподели проф. Кантарджиев.

Тази седмица се чака експертните медицински препоръки да дадат мнение дали хората, получили първата доза от Астра Зенека, могат да се ваксинират с друга ваксина.

Директорът на Националния център удостовери изказванията на премиера Бойко Борисов, че през май в България може да се реализира групов имунитет. " Чакаме 250 000 ваксини през април, през май всяка седмица - по 250 000. Важното е компаниите да доставят в точния момент контрактуваните количества ", означи проф. Кантарджиев.

По негово мнение има потребност от въвеждане на зелени имунизационни паспорти.

Категорично срещу тях обаче се разгласи Румен Драганов, ръководител на Институт по разбори, като посочи, че зелените паспорти лимитират правата на хората. Според него всички старания би трябвало да се насочат към лекуване и имунизиране, и да се понижат цените на тестванията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР