При всяко заемане на поста от нов главен прокурор виждаме

...
При всяко заемане на поста от нов главен прокурор виждаме
Коментари Харесай

Адв. Андрей Янкулов: Няма реална промяна в прокуратурата

" При всяко заемане на поста от нов основен прокурор виждаме едни такива дейности, които в началото дават някакво съображение да се счита, че прокуратурата надали не ще тръгне по нов път, ще има по-голяма неприкритост, стартират някакви дисциплинарни производства против избрани прокурори, някои, които са били неглижирани, им се дава късмет за изява, само че много скоро се оказва, че това са едни проформа дейности и никаква действителна смяна не се случва. Сега следим същото - няма действителна смяна в прокуратурата ". Това мнение изрази пред БНР адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. 

През седмицата стана ясно, че делото за изнудване на хазартния необут Васил Божков от някогашния министър председател Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов е прекъснато. Основният претекст за това е неналичието на доказателства за осъществено закононарушение. 

По думите на адв. Янкулов от прессъобщението се схваща, че има разнообразни версии за това какво се е случвало с теглените огромни суми пари на каса в банка от Васил Божков. 

" Оказва се евентуално, че не е ясно и за другите държавни институции, които би трябвало да проявят някакъв интерес какво се е случило с тази голяма сума пари в брой, като да вземем за пример Национална агенция за приходите, антикорупционната комисия, финансовото разузнаване в ДАНС и т.н. Те би трябвало да са доста заинтригувани какво един прочут предприемач може да прави с такава сума, теглена в брой. Ако приемем, че не е давана за подкупи, тя може да е употребена за финансиране на тероризъм, кой знае, или някакви противозаконни действия ", сподели юристът. 

В хода на следствието прокуратурата би трябвало да се е пробвала да обясни какво се е случило с тези пари и да е потърсила информация от тези институции, акцентира адв. Янкулов. Според него най-вероятно и институциите, които би трябвало да изяснят този въпрос, са блъснали на камък. Сега не знаем каква е била ориста на тези милиони, уточни той.

Адвокатът означи, че основният мотив за включването на Горанов в листата " Магнитски " излиза да е точно присъединяване в такава корупционна скица. Тук се касае за същите обстоятелства, счита той. Но:

" Тези обстоятелства Министерството на финансите на Съединени американски щати пояснява като потвърдени, до момента в който нашите институции не могат да открият какво се е случило и не ги одобряват за потвърдени с нужната степен на решителност, тъй че да се стигне до обвинявания по това наказателно произвеждане ", приключи адв. Янкулов. 

 

" Доколкото се схваща от обществено подаваната информация тук се касае за наказателно произвеждане, по което Васил Божков би трябвало да има процесуално качество на потърпевшо лице. След като има преустановяване на наказателното произвеждане, той би имал опцията да апелира. По неговото процесуално държание тук бихме си обяснили, в случай че той замлъкне и на процесуалния терен, освен на медийния, че може и да няма необикновен интерес към този момент у него да повдига тези въпроси. Може и да смята, че няма смисъл от това ", разяснява още адв. Андрей Янкулов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР