При всички положения БСП загуби десетки, може би и стотици

...
При всички положения БСП загуби десетки, може би и стотици
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Обществото е разделено на две, затова и ние даваме две алтернативи – да се гласува и с хартия, и с машина



„ При всички положения Българска социалистическа партия загуби десетки, може би и стотици хиляди гласа от не потреблението на хартиената бюлетина. Но не бих слагал акцента върху загубата на Българска социалистическа партия, а по-скоро върху загубата на цялото общество. Огромна част от хората, които не гласоподаваха не го направиха, тъй като изпитваха някакви съображения – било то терзания или подозрения в честността на вота. “ Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров в ефира на Нова телевизия.
„ Виждате разликата от предния вид гласоподаване и този – 600 000 души не отидоха да гласоподават и една голяма част е точно поради машините “, безапелационен е социалистът.
В студиото на Нова телевизия той показа данните от социологическо изследване, които демонстрират, че близо 50% от българските жители желаят да гласоподават по остарелия метод. „ Значи го вършим по допустимо най-хубавия метод – обществото е разграничено на две, по тази причина и ние даваме две други възможности. Колко по-демократично от това да дадеш на хората право на избор?, попита социалистът.
„ Сменяме метода на преброяване на гласовете, тъй като подобен е методът в по-голямата част от света, където има подобен вид гласоподаване, в това число и в Съединени американски щати “, съобщи Атанас Зафиров и продължи: „ Там машината извършва точно тази функционалност – ти си сигурен, че гласът ти е подаден тъкмо и го пускаш в урната. Оттам-нататък фалшификацията е невъзможна, тъй като всякакво драскане по тази бюлетина няма да я направи невалидна. Тоест един от главните причини, че може да има недействителни бюлетини се заобикаля по този метод “, уточни той и даде образец с други ограничения срещу фалшификацията – въвеждането на видеонаблюдение и отпадането на тъмните стаички. „ Чували са се разнасяли, само че в този момент пък се разнасят флашки. Съмненията за операция на вота наподобяват много солидни и много аргументирани “, сподели още той.
По мотив среднощното съвещание на правната комисия Зафиров съобщи: „ Няма нищо толкоз трагично, че народните представители са поработили малко повече. И без това 40 дни съвсем нищо не прави Народното събрание, тъй че малко повече динамичност не е непотребна “, заключи той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР