При все по-оскъдните валежи напояването на културите може да се

...
При все по-оскъдните валежи напояването на културите може да се
Коментари Харесай

Испански култури процъфтяват благодарение на отпадъчните води

При все по-оскъдните превалявания напояването на културите може да се окаже съществено предизвикателство, само че фермерите в Югоизточна Испания от дълго време разчитат на рециклирани отпадъчни води по модел, който печели внимание в чужбина.


" Тук водата към момента е мръсна... само че най-после тя ще бъде кристално чиста и без бактерии ", споделя Карлос Лардин, действен управител в Esamur, обществената организация, която управлява ръководството на отпадъчните води в район Мурсия.

Кафеникава вода клокочи в контейнер за обезмирисяване - първата стъпка преди да бъде пресята, филтрирана и по-късно биологично обработена, с цел да ѝ се даде " втори живот ", изясни 45-годишният инженер пред Агенция Франс Прес.

Преди към 23 години Мурсия - район с продължителен дефицит на вода, който претендира да е водещ производител на плодове и зеленчуци в Европейски Съюз, си сложи голямото предизвикателство да употребява наново отпадъчните води за напояване на своите култури.

Важен източник на информация

В резултат на това през днешния ден към 98% от отпадъчните води в района се употребяват наново в съпоставяне със приблизително 9% в Испания и 5% в Европейски Съюз, сочат държавни данни.

Това е значим принос, като се има поради, че централното държавно управление неотдавна ограничи големите прехвърляния на вода от Мурсия в река Тежу, чието равнище спада рисково.

Според Esamur, 15 % от потребностите на района за напояване се задоволяват от рециклирани отпадни води.

Това не е задоволително, с цел да се покрият потребностите, само че въпреки всичко е значимо, счита Фелисиано Гилен, началник на организацията за напояване Ceuti, която разпределя водните запаси сред земеделските производители в североизточната част на Мурсия.

Фермерът Хосе Пеналвер, който има 10 хектара земя в хълмовете над Кампос дел Рио, е склонен с него.

За тази цел районът построява мрежа от 100 пречиствателни станции, които обработват и дезинфекцират водата от канализационната система, с цел да може тя да се употребява още веднъж на полетата.

Това филтриране, което включва пясъчни филтри и ултравиолетови лъчи, подсигурява, че водата " не е нечиста " и не придвижва бактерии " като E.coli " върху плодовете и зеленчуците, изяснява Лардин.

" Всичко, което може да се събере, е положително, без значение от това от кое място идва, стига да се употребява добре ", споделя 52-годишният производител на кайсии.


В неговите полета автоматизираната система за капково напояване му разрешава да ограничи потреблението на вода до строго нужното - в този случай два часа дневно.

" Без тази (рециклирана) вода всичко тук щеше да изсъхне ", споделя той.

" Всяка капка е от голяма важност. "

Ценен запас

За да отбрани селското си стопанство от опасността на световното стопляне, през май испанското държавно управление даде обещание да усили националната норма на потребление на отпадъчни води, като отпусне 1,4 милиарда евро за създаване на нужната инфраструктура.

" Водата е скъп запас, който може да се рециклира... коства си да се положат старания ", съобщи по-рано този месец министърът на екологията Тереса Рибера, като означи значимостта на работата с дребните градове и села, които " мъчно вършат такива вложения ".

По данни на Испанската асоциация за обезсоляване и наново потребление на водата (AEDyR), 27% от нейните 2000 проекта за филтриране на отпадъчни води могат да пречистват водата до равнище, което може да се употребява за селското стопанство.

И тази цифра може елементарно да бъде увеличена с по-големи вложения.

По-евтино от обезсоляването на морска вода, преработването на отпадъчни води провокира интерес в чужбина, като през март президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че желае да усили повторното потребление на водата по същия метод като Испания.

Доказателство за този възходящ интерес се вижда в Мурсия, където през последните месеци " доста задгранични делегации пристигнаха да видят нашите уреди ", споделя Лардин от Esamur, акцентирайки гости от далечни страни като Аржентина и Боливия.

" Тази вода не зависи от времето и най-малкото подсигурява устойчиво количество вода за напояване ", сподели той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР