При все, че е софиянец по рождение, Досьо Досев бе

...
При все, че е софиянец по рождение, Досьо Досев бе
Коментари Харесай

Разкриха причината за смъртта на Досьо Досев

При все, че е софиянец по рождение, Досьо Досев бе тясно обвързван със Созопол, който осиротя без една от емблемите си.

Преди десетилетия той си построи там скромна рибарска къщурка с аспект към красивия залив на града.
Докато играеше интензивно в театъра, заминаваше за морето още през пролетта и оставаше там до късна есен. Обожаваше раздумките с риболовци и интелектуалци.

Именно край обичаното му Черноморие, Досьо Досев бе застигнат от гибелта. Той получил остри болки в стомаха, до момента в който бил в лятната си къща. Откарали го по неотложност в болничното заведение в Бургас, само че медиците не съумели да го спасят, защото кръвоизливът бил солиден.

Вероятно си спомняте, че през последните две години артистът прекара на два пъти доста тежък ковид, при все, че бе имунизиран. Това в допълнение раздрусало здравето му и се обадили остарели, позабравени болежки, свързани със сърцето и язвата, издават негови сътрудници. 

При все, че в последно време усещал сериозна уязвимост, бохемът с небесно сини очи не губел възприятието си за комизъм и желал да прекарва от ден на ден време край морето. Заради огромната му обич край морето, той поискал да бъде заровен в Созопол.

Заради мъдростта, с която дарявал, всички в арт средите го възприемали като доайен. Той бе от гениите, за които София и морето занапред ще не престават да спорят. Досьо Досев и актуалният министър на културата проф. Велислав Минеков живеели в една кооперация в столичния квартал „ Изток “ и били близки другари. Проф. Минеков означи, че Досев е бил същински благополучен, тъй като нищо друго в този живот не е толкоз мощен извор на щастието като творчеството.

Градоначалниците на Бургас – Димитър Николов и на Созопол – Тихомир Янакиев също тъжат за загубата на огромния гений. 
Актьорът постоянно се майтапеше, че е роден в деня на космонавтиката – 12 април и в София живее на ул. „ Юрий Гагарин “ №12. 

Талантливият артист бе обожател на хубавата домашна ракия – смокинова и гроздова, както и на рибата, приготвена на скара, само че наложително с доста обич. Приятелите му риболовци в никакъв случай не го оставяли без прясна рибка. 

При все, че Досев не бе нито риболовец, нито моряк, умеел да подготвя вкусни рибни ястия, рибена супа, пушена или маринована риба, както и риба на скара. Може би дълголетието му се дължи на обстоятелството, че хапвал главно морски блага и зеленчуци.

В Созопол артистът основал доста красиви другарства, едно от които било това с огромния художник Михалис Гарудис, роден в Гърция, само че живял дълго време в София и Созопол. Майсторът на четката се придвижи в Отвъдното тъкмо преди година и в този момент още веднъж се събраха с Досьо Досев, който си отиде от този свят на 88-годишна възраст.
Поклон пред паметта му!
Източник: Уикенд



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР