При влизането си в изборната секция избирателят трябва да получи

...
При влизането си в изборната секция избирателят трябва да получи
Коментари Харесай

Вижте как гласуваме с машинна бюлетина

При влизането си в изборната секция гласоподавателят би трябвало да получи бюлетина, която се сгъва пред него от секционната комисия, а на гърба й се поставя щемпел. Преди това обаче би трябвало да е удостоверил самоличността си с документ - персонална карта (родените до 31.12.1931 година могат да показват зелен паспорт).
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 850
Избирателят получава от комисията специфична карта за гласоподаване, която би трябвало да сложи в машината - с чипа напред и нагоре. При включване, той би трябвало да уточни в кои избори ще взе участие.

След като е направил избора си, потребителят би трябвало да натисне бутона " продължи ", с цел да премине нататък. На екрана се появява прозорец, на който са изписани типовете избори, за които може да взе участие. На балотажа множеството гласоподаватели обаче ще могат да създадат единствено един вид избор, защото единствено в някои столични региони с изключение на за кмет на община се избира областен или на кметство.

Следва още веднъж алтернатива " удостовери " или " връщане обратно ". Веднъж удостоверил избора си, потребителят повече не може да прави промени.

От лявата страна на бюлетината за избори за кмет на община има лист с партии и обединения, без да се загатват наименованията им, в това число алтернатива " самостоятелен претендент " и " не поддържам никого ". От дясната страна са номерата на претендентите. След като потребителят е направил своя избор, би трябвало да натисне бутона в долната част на екрана " към идващ избор ", с цел да продължи гласуването си.

На екрана се отваря бюлетината за избори за кмет на регион. От лявата страна на бюлетината има лист с партии и обединения, без да се загатват наименованията им, в това число алтернатива " самостоятелен претендент " и " не поддържам никого ".

От дясната страна са номерата на претендентите. След като гласоподавателят е направил своя избор, би трябвало да натисне бутона в долната част на екрана " към идващ избор ", с цел да продължи гласуването си.

На екрана се отваря бюлетината за избори за кмет на кметство. От лявата страна на бюлетината има лист с партии и обединения, без да се загатват наименованията им, в това число алтернатива " самостоятелен претендент " и " не поддържам никого ". От дясната страна са номерата на претендентите. След като гласоподавателят е направил своя избор, би трябвало да натисне бутона в долната част на екрана " към идващ избор ", с цел да продължи гласуването си.

След натискането на бутона след последното гласоподаване се отваря страница  " Преглед на избора ".

Тук гласоподавателят може да промени избора си, като натисне " Промени избора " или да гласоподава като натисне  " Гласувай ".

При прегледа на вота на потребителя се пресъздават направените от него избори за другите типове избор по последователността на бюлетините.

При избиране на алтернатива " Промени избора ", потребителят се връща на първата бюлетина за типа избор, в който е декларирал, че ще гласоподава.

След това той би трябвало да премине през всички бюлетини за типовете избори.

При натискане на бутона " Гласувай " следва " разпечатване " на бюлетините от машината.

Избирателят трябва да изчака сигнала на машината и да вземе бюлетините. Тогава вади и картата, която би трябвало да бъде предадена на изборната комисия. Сгънатата машинна бюлетина се дава за щемпел от Секционната изборна комисия. Бюлетините от машинно гласоподаване се слагат в кутия за машинно гласоподаване.

Преди да напуснем залата, би трябвало да се подпишем в изборния лист и да си вземем назад документа за идентичност, с който по-рано сме удостоверили кои сме.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР