При визита в Полша днес председателят на Европейската комисия (ЕК)

...
При визита в Полша днес председателят на Европейската комисия (ЕК)
Коментари Харесай

Брюксел одобри възстановителния план на Полша, но парите ще се отпускат с условия

При аудиенция в Полша през днешния ден ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разгласи публично договорката, съгласно която страната ще получи 23.9 милиарда евро като грантове и 11.5 милиарда евро като евтини заеми за няколко години. Това става, откакто през вчерашния ден Брюксел утвърди възстановителния проект за общо 35.4 милиарда евро за Полша след дълго забавяне поради нежеланието на Варшава да анулира някои промени, осъществени в правосъдната система.

" Стигнахме дотук след дълги и интензивни договаряния, като засегнахме и някои фундаментални въпроси, свързани с отражението на върховенството на закона върху капиталовия климат ", коменитра еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони. Плащанията обаче няма да бъдат осъществени, до момента в който Полша не поправи правосъдната си система, написа Еuractiv.
Изискванията към Варшава
Полското държавно управление приветства решението на Европейска комисия да утвърди възстановителния проект. Премиерът на страната Матеуш Моравецки уточни, че се радва, че " този дълъг развой е зад нас ". Варшава твърдеше, че средствата би трябвало да бъдат отблокирани, с цел да може да се оправи с вълната от бежанци поради съветската война в Украйна и с цел да поддържа стопанската система си. Парите от фонда за възобновяване от ковид-19 бяха замразени от Брюксел поради опасения по отношение на върховенството на закона в Полша и противоречивата Дисциплинарна камара към полския Върховен съд, въведена през 2018 година Тя беше виновна за освобождението от служба на няколко съдии, които се изказваха сериозно към ръководещите, и съдът на Европейски Съюз излезе с решение, че страната би трябвало да разпусне институцията поради терзания за независимостта на полската правосъдна система.
Реклама
Полският парламент прокара предходната седмица законопроект за заменянето на Дисциплинарната камара с ново звено, което спомогна да отблокирането на евросредствата. За да ги получи действително обаче Варшава ще би трябвало да извърши няколко условия, измежду които цялостното закриване на камарата и преразглеждането на решенията за отстраняването на съдиите.

Фон дер Лайен удостовери, че Европейска комисия ще ревизира дали всички промени, контрактувани с Полша, са изпълнени, преди отпущането на финансирането. " Одобрението за този проект е обвързвано с ясни задължения от Варшава по отношение на независимостта на правосъдната система, които би трябвало да се изпълнят преди да бъде направено действителното заплащане ", съобщи ръководителят на Европейска комисия.
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки съобщи, че се радва, че " този дълъг развой е зад нас " Източник: Reuters Критика към решението
Решението на Брюксел среща и рецензия. " Европейска комисия изоставя върховенството на закона в Полша. Дисциплинарната камара не е отстранена, а в този момент се назовава по различен метод, и нелегално глобените съдии не са върнати на постовете си ", показва пред Еuractiv евродепутатът от " Зелените " Даниел Фройнд, съгласно който в действителност Европейски Съюз се е отказал от най-важния си коз за връщането на правосъдната самостоятелност в Полша.

Според зам.-председателя на Европейския парламент Евелин Регнер става въпрос за " неприятна процедура и казус ", защото не би трябвало да се прави компромис с полезностите на Европейски Съюз. Тя показва, че Полша блокира въвеждането на най-малък корпоративен налог от 15%, за който Европейски Съюз упорства: " Смятам това за непочтен напън - да пречиш на това решение, тъй като казваш, че искаш пари, че няма да спазваш върховенството на закона и по тази причина налагаш несъгласие. "
Реклама Отражението на войната в Украйна
Одобрението на полския проект се случва на фона на обстоятелството, че Варшава е мощно наранена от нашествието на Москва в Украйна - одобри 3.6 млн. бежанци и пострада от прекъсване на съветското газоподаване. Променената политическа конюнктура способства за решението на Брюксел. Но съгласно разбор на Politico има и друга причина - разблокирането на средствата за Варшава ще вбие нов чеп в връзките сред Полша и Унгария, което в допълнение ще изолира ръководството на Виктор Орбан.

Същевременно доста неправителствени организации считат, че обещаните от полското държавно управление промени, които още не са приключени, са незадоволителни за успокояването на терзанията по отношение на върховенството на закона. Подобно е и мнението на полския центристки опозиционен народен представител Паулина Хениг-Клоска, която споделя пред Еuractiv: " Приемането на възстановителния проект не значи, че парите ще бъдат изплатени. За това следва още доста работа ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР