При висока избирателна активност премина изборът за първия представител в

...
При висока избирателна активност премина изборът за първия представител в
Коментари Харесай

Висока активност при избора за първия представител в професионалната квота в следващия ВСС

При висока изборна интензивност мина изборът за първия представител в 11-членната професионална квота в идващия Висш правосъден съвет. 435 следователи имаха право на директни избори да дефинират магистрата, който да ги съставлява в Прокурорската гилдия.

Трима са претендентите –  Бойко Атанасов, Наталия Василева и Петко Петков.

Още преди днешното гласоподаване беше ясно, че желано е електронното гласоподаване. Данните на уеб страницата на Висш съдебен съвет демонстрира, че в него са се присъединили съвсем 81 % от авансово деклариралите.

Предстои да стане ясно какъв брой от 39-имата поискали да гласоподават с хартиена бюлетина, са го създали.

 Към 15 часа в  постройката на столичната Съдебна палата бяха дали своят вот 25 от тях. Сред тях и тримата претенденти.

Първи беше Бойко Атанасов, следовател от следствения отдел на СГП. Той е прочут с острокритичното си отношение към основния прокурор. Вчера от „Възраждане“ го показаха като своя номинация за началник на Антикорупционната комисия. Наталия Василева и Петко Петков са другите  претенденти. Двамата са следователи в Националната следствена работа.

Петков, който се счита за любимец, е и ръководител на Камарата на следователите.

С избора на представителя на следователите в идващия Висш съдебен съвет стартира едномесечния избирателен маратон за установяване на 11-те магистрати в неговата професионална квота. Толкова е и така наречен парламентарна, само че попълването ѝ към днешната дата наподобява по-скоро невероятно. Тази догадка разяснява предходната седмица и заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов:

„С оглед събитията, които следим всички, аз не се наемам със мнение ще има ли конституиран в целокупност нов Висш съдебен съвет, респективно ще има ли въобще Висш съдебен съвет нов на 3 октомври. Със сигурност обаче следователите ще създадат своя избор и се надявам да излъчим най-достойният, най-почтеният и най-коректният магистрат, който да съставлява следователите в новия Висш съдебен съвет, в случай че подобен бъде структуриран, схваща се“.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР