При възрастните ниското кръвно може да е дори по-опасно от

...
При възрастните ниското кръвно може да е дори по-опасно от
Коментари Харесай

Кардиолог: Ниското кръвно при възрастните може да е по-опасно от високото |

При възрастните ниското кръвно може да е даже по-опасно от повишеното. Причината е, че ниското артериално налягане може да докара до нарушено кръвоснабдяване на мозъка и бъбреците, казва  доктор Кирил Джоманов, кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

По случай Международния ден за битка с артериалната хипертония (АХ) в клиниката се провеждат безвъзмездни прегледи на 17 и 18 май. 

Прегледите ще се правят в кабинет 206 сред 14:00 и 17:00 часа, единствено след авансово записване на тел. 02 9432 332. Те ще включват осъществяване на ЕКГ (електрокардиография) и обширен обзор от кардиолог.

Предназначени са за жители с резистентна хипертония (която мъчно се поддава на контрол) и такива, получили сърдечни затруднения вследствие от прекарана коронавирусна зараза.

Какво демонстрират данните Националната лига по хипертония?

• АХ визира 42.8% от мъжете и 39.7% от дамите в дейна възраст (между 24 и 65 години).

• Всеки трети хипертоник във възрастта 35-44 години не подозира за болестта си.

• Около половината от тези, които знаят, че имат АХ, не се лекуват.

По последни данни именно слабият надзор на кръвното налягане във възрастта 44-66 години е главен рисков фактор за развиване на деменция (най-често Алцхаймер) в по-късните стадии от живота. Ето за какво следенето на артериалното налягане е значимо и би трябвало да стартира още от 40-годишна възраст, изключително в случай че има фамилна предиспозиция, поучават лекари.

За да бъде сложена диагноза „ артериална хипертония “ е належащо стойностите на кръвното налягане да са над нормата най-малко при две поредни измервания в амбулаторни условия.

Нормалните стойности варират според от възрастта и съпътстващите болести. Класификацията на хипертонията съгласно Световната здравна организация:

Категория Систолно АН /mmHg/ Диастолно АН /mmHg/

Оптимално <120 и <80

Нормално 120-129 и / или 80-84

Високо обикновено 130-139 и / или 85-89

Хипертония І степен 140-159 и / или 90-99

Хипертония ІІ степен 160-179 и / или 100-109

Хипертония ІІІ степен ≥180 и / или ≥110

„ При човек на 30 години е целесъобразно горните граници да не надвишават 140/90 mmHg , до момента в който при доста възрастни пациенти над 80 год. възраст, прицелните стойности на артериалното налягане са до 130/80, в случай че се толерира добре, само че би трябвало да се подхожда с нараснало внимание, при вероятно намаляване на кръвното налягане ", изяснява доктор Кирил Джоманов.

При възрастните пациенти главните свойства на съдовата стена са изменени, не са толкоз еластични, в композиция с атеросклероза това е предпоставка за нарушено кръвоснабдяване. При тях ниските стойности на кръвното налягане не се толерират добре и хипотонията може да докара до световъртеж, замаяност и даже колабиране. Може да докара и до нарушение на бъбречната функционалност, разяснява младият кардиолог.

По думите му в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ постоянно съветват млади пациенти, които имат сърдечни недоволства в резултат на прекарана коронавирусна зараза.

Някои от тях минават от единствено себе си, само че други изискват наложително посещение при кардиолог. Сред признаците, които не са за подценяване, са продължителна разновидност в кръвното налягане, ритъмни нарушавания (сърцебиене и прескачане на сърцето), гръден дискомфорт.

Зад тези недоволства може да се крие значително затруднение като миокардит/перикардит, съществуване на перикарден излив и животозастрашаваща тампонада, които са постоянно срещани затруднения вследствие на вирусната зараза, показва доктор Кирил Джоманов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР